(SIDE2): - Det vil få ned aborttallene, sier leder Ellen Solheim ved KrF Kvinner til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Blir brukt som prevensjon
KrF Kvinner ser med bekymring på at angrepillen blir brukt som prevensjon etter ubeskyttet sex.

- Vi mener at aldersgrensen på angrepiller bør være høy. Det bør være 18 år uansett, sier Solheim.

I år ble det innført salg av angrepiller på dagligvarebutikker, bensinstasjoner og kiosker. Det er 18-årsaldersgrense for kjøp av prevensjonsmiddelet, men det er ingen aldersgrense for kjøp av angrepiller i apotek.

KrF Kvinner mener det vil være bedre å innføre ordning med gratis p-piller til jenter under 25 år, fordi jentene da må til helsesøster eller lege.

- Tidligere var det gratis fram til fylte 20 år, vi ønsker at det skal gå lenger, sier Solheim.

Aborttallene
Hun viser til at de høyeste aborttallene er i alderen 20-24 år, og mener gratis prevensjon kan få ned tallene.

- Det er også viktig fordi p-piller er snillere med kroppen. Angrepillen består av en stor dose østrogen, mener Solheim og fortsetter:

- Vi vet at p-piller over tid kan øke faren for brystkreft, men det er forsket for lite på den langsiktige virkningen av angrepillen. Høy dose med østrogen kan skade en ung kropp.

Må endring til
Direktør Gro Ramsten Wesenberg ved Statens Legemiddelverk sier til Side2 at 18-årsaldersgrensen på angrepiller utredes i løpet av dette året.

- Det må en forskriftsendring til, dermed blir dette sendt på høring på vanlig måte. Det er argumenter både for og i mot, så før det er utredet så kan vi ikke si noe, sier Wesenberg.

Hun mener samtidig at det er viktig at unge kvinner har tilgang til angrepiller ved behov, men å gå derfra til å si ja eller nei, ønsker ikke Legemiddelverket å kommentere.