(Kultur): Torsdag inviterte Dagsnytt 18 flere deltakere til å skulle snakke om hvor det multikulturelle og flerreligiøse samfunnet går etter angrep fra Anders Behring Breivik og IS.

Bakgrunnen var Åsne Seierstads kronikk i Aftenposten; «Kampen mot gråsonen»

I gjestepanelet Åsne Seierstad, Knut Vikør og Fahad Qureshi, leder av Islam Net.

At siste deltaker var invitert, har fått mange markante stemmer til å reagere. Deriblant Pål Steigan og Kjetil Rolness. Men også Dagsavisens Nina Johnsrud.

- Følger de ikke med i timen?

- For en koko debatt på Dagsnytt 18 i dag. Åsne Seierstad skulle snakke om «gråsonen» - det multikulturelle samfunn, det fargerike fellesskap – som blir angrepet av både ABB og IS. Til å representere gråsonen: Fahad Qureshi, leder av Islam Net, en salafistisk organisasjon som er for dødsstraff for homofili, utroskap og frafall. Omtrent som om Max Hermansen skulle representere moderate etniske nordmenn, skriver Kjetil Rolness på Facebook.

Pål Steigan mener Dagsnytt 18 er «helt bevisstløse».

- De som kommer verst ut her er Dagsnytt 18, Åsne Seierstad og Knut Vikør. Følger de ikke med i timen? Sover de? Har NRK sluttet å drive journalistikk og er fornøyd med å holde mikrofonen for salafister? Spør Steigan i sin blogg.

LENKE: Her kan du se innslaget i Dagsnytt 18

- Fikk gjøre seg til offer

Fahad Qureshi er flere ganger blitt omtalt fordi Islam.Net inviterer svært omstridte imamer til å holde foredrag for unge, norske muslimer. De skal også ifølge VG drive en «konvertittskole» for etniske nordmenn.

Til Dagsnytt 18 sa Fahad Qureshi at han visste om mange norske, unge muslimer som kjenner seg som 100 prosent norske.

- Men så kommer du til ungdomsskolen og da blir du møtt med mange fordommer. Du får ikke lov til å tro at homofili er en synd og det aksepteres ikke at du mener at seksualitet er forbeholdt ekteskapet, sier Qureshi i innslaget.

I samme intervju sier han at Islam.Net tror på en religion slik «første generasjon muslimer gjorde det». Han mener også at et tolerant samfunn, der folk får lov til å tro på det man vil uten å bli uthengt, vil motvirke en polarisering slik IS ønsker.

Pål Steigan mener at NRK tillot Qureshi å gjøre seg til offer som «vi måtte hegne om».

- En klar tanke bak

Dagsnytt 18s Fredrik Solvang sier til Nettavisen at de har fått mange reaksjoner på innslaget, både positive og negative. Solvang sier debatten er en videreføring av en «debatt som var i gang før Paris og som er minst like aktuell etter». Han er helt uenig i å bli omtalt som «bevisstløs».

- Det var en helt klar tanke bak å invitere Qureshi og alt ble nøyaktig slik jeg hadde ønsket, sier Solvang til Nettavisen. Han sier at hovedhensikten med debatten først og fremst var å ta tak i Åsne Seierstads utspill om at man må hegne om den såkalte «gråsonen» og det fargerike felleskapet, og utfordre dette ved å ha en person med i debatten som verken vil ta henne i hånda eller se henne i øynene.

Pål Steigan skriver på bloggen at foreningen står bak invitasjoner av imamen Assim al-Hakeem som blant annet hevder at muslimske menn har rett til å ta kvinnelige krigsfanger og gjøre dem til sexslaver.

Blant de som har talt for norske muslimer på invitasjon fra Islam Net er blant andre Haitham al-Haddad, kjent mann innenfor høyreekstrem islamisme i Storbritannia som mener at selvmordsbombing er en del av defensiv jihad, og et påbud i Islam, skriver Steigan.

I 2013 la Islam Net selv en video ut på YouTube fra et møte i Oslo:

- Fahad Qureshi rundlurte både programleder og sine meddebattanter. Det skal han ha. Han var smartere og dyktigere enn dem, og klarte å framstille seg sjøl som et offer «vi» skal ta hensyn til og skape rom for, skriver Pål Steigan.

«Rundlurt»

Fredrik Solvang har også svart Steigan på Facebook på Pål Steigans påstander om at han og Dagsnytt 18 ble «rundlurt» av Qureshi. Dette har ikke Pål Steigan tatt med i bloggen.

- Jeg er fullt klar over hva han står for, jeg ble langt fra rundlurt. Hvis du hører nøye etter er spørsmålene kritiske, men ikke uvennlige, siden hensikten primært var å vise at han selv definerer seg som moderat muslim. Det synliggjør hvor utfordrende debatten i denne gråsonen er - og blir framover. Jeg forutsatte da på et vis at man hadde en viss forhåndskunnskap om ham og Islam Net og dessuten innfrir han ved å bekrefte grunnholdningene. Jeg kan likevel sikkert ta kritikk for at spørsmålene ikke var kritiske nok, det er helt greit. Men alt til sin tid, når jeg inviterer deg til studio om for eksempel dette, orker jeg ikke bruke opp dyrebar sendetid på Mao eller Pol Pot, sier Fredrik Solvang med adresse Steigan.

Fredrik Solvang sier at Qureshi ikke håndhilste på Åsne Seierstad.

- Og akkurat dét gjorde jeg til et poeng i headlines. Nettopp at Qureshi ser seg som moderat muslim, anskueliggjør at selv om man setter opp en hard skranke mot voldsbruk, vil kampen gå hardt for seg om verdier og rettigheter i gråsonen, sier Fredrik Solvang til Nettavisen.

- Nører opp

Nettavisen har også søkt Fahad Qureshi om en kommentar til Pål Steigans blogg. På sin åpne Facebook-side har Quereshi skrevet positivt om debatten og lagt ut lenke til Åsne Seierstads kronikk og innslaget til der det australske nyhetsankeret Waleed Aly omtaler IS som svake.

- Det ironiske ved Steigans «kritikk» er at han på den ene siden hevder å ville bekjempe ekstremisme, og på den andre siden blir han årsaken til at ekstremisme avles frem. Han har tydeligvis ikke forstått et fnugg av det jeg eller Åsne sa. Han løper ISIS sitt ærend ved å skape splittelse mellom nordmenn med islam som religion og nordmenn med en annet livssyn. Steigan er et prakteksempel på en som gjør samfunnet en bjørnetjeneste ved å skape splittelse. I en tid hvor folk må stå sammen om fred og likeverd, vil Steigan nøre opp under hatet, skriver Fahad Qureshi til Nettavisen.