Gå til sidens hovedinnhold

- Runket foran webkamera

Glamourmodellenes egne erfaringer og råd til jenter som ønsker seg en modellkarriere.

(SIDE2): Rekken av unge jenter som søker lykken som modeller, virker å aldri ta slutt. Og selv om det er svært få som lykkes med å få en karriere som modell, er det mange som er villige til å gå langt i forsøket på å klare det.

Side2 har snakket med et par av de som har klart å det. De advarer jenter mot å ta sjanser i forsøket på å skaffe seg en modellkarriere.

- Jeg har heldigvis mest positive hendelser å fortelle om. Man må være veldig fornuftig og bruk hodet når man er helt ny i gamet, og jeg merket fort hvem som var seriøse og hvem som ikke var det. Høres det for bra ut til å være sant så er det som regel det, sier Ann Mari Olsen, modell, Side3s sexspaltist og blogger til Side2.

Har du tips om saken? Kontakt oss på e-post her!

Mye positivt
Stadig flere Facebook-grupper der jenter kan legge ut bilder av seg selv og søke lykken som modell, opprettes. Til sammen har de flere tusen medlemmer, både unge jenter som drømmer om en modelltilværelse, samt de som presenterer seg som modellagenter og fotografer. Nivået av seriøsitet blant de som tilbyr jentene jobber er svært forskjellig, ifølge anerkjente fotografer, magasinbransjen og modellene selv.

- Jeg har vært heldig og fått jobbe med profesjonelle fotografer fra starten av og ser dette på som en jobb som jeg tar seriøst. Det er utrolig viktig med en god kjemi sammen med fotografen og tillit, sier Ann Mari.

Også Hege K.W. Skuggen (21), som blant annet er kjent fra TV-serien «Unge Mødre», sier hun stort sett bare har positive opplevelser som modell.

- Jeg har opplevd mye positivt i forbindelse med modellhobbyen min, jeg har tatt bilder med mange flinke fotografer. Vi Menn er en av favorittene. Utrolig flink fotograf og kjempeflink stylist, veldig kjekke og koselige mennesker. Jeg har blitt kjent med mange mennesker som har et hjerte av gull.

Egne grenser
Hun har tatt både toppløsbilder, i bikini og aktbilder, og sier hun synes alt har vært moro å være med på. Hun viser til at tradisjonen med bilder og malerier av kvinnekroppen går langt tilbake i tid, og at det er både naturlig og ikke noe å være flau over.

- Men man må ha sin egen grense. Min grense er at det meste jeg viser er brystene. Har man muligheten til det og har lyst, så hvorfor ikke? Men som sagt; vær nøye på hvem du tar slike bilder med.

Runket på webkamera
For også Hege har opplevd ubehagelige episoder.

- For rundt tre år siden ble jeg kontaktet av en fotograf som sendte forespørsel om webkamera-samtale. Han ville blant annet at jeg skulle vise meg fram, noe jeg sa nei til. I ettertid har jeg fått vite at vedkommende har onanert foran webkamera, og at de som har godkjent forespørselen da har sett ting de helst ikke ville se. Det er jo ikke spesielt seriøst, når han snakker med de i den sammenheng at de skal ta bilder sammen, sier Hege, og advarer jenter mot å gå med på slike forespørsler.

- Ber fotografen deg om at du skal vise deg fram på webkamera, for å se kroppsform og lignende, så ikke gjør det. Det er bare tull, det er kun for sin egen del at han vil du skal gjøre det. Profesjonelle folk gjør aldri slikt. Og det er heller ikke proft dersom man blir kontaktet når man er under 18år, sier 21-åringen.

Undersøk nøye
Hun oppfordrer også jentene til å ta med foreldre, når de skal ta bilder.

- Jeg vil påstå at de som drar på fotoshoot uten å sjekke vedkommende først, ikke tenker helt over hva som kan være konsekvensene. Et råd fra meg er å alltid sjekke opp vedkommende før man avtaler noe som helst. Spør gjerne flere, og søk opp på nettet. Snakk gjerne litt med vedkommende selv, for er man en god menneskekjenner så merker man fort om det er noe som ikke er helt som det skal., sier hun og fortsetter:

- Og om man er under 18 år så er det lurt å ha fortalt foreldre om det, la de få bestemme hvilke bilde du skal ta, å ikke ta for dristige bilder. Ikke gjør det kun for å få oppmerksomhet, vent heller til du blir myndig, å vet litt mer hva du vil i tilfelle du kommer til å angre. Husk alltid og spør etter kontrakt, for da kan ikke fotografen bruke bildene til ting uten din tillatelse. For din egen sikkerhet.

Blir lurt
Også Ann Mari, som har opplevd få ubehagelige episoder personlig, anbefaler jentene å ta magefølelsen seriøst.

- Man skal ikke føle at ting er ubehagelig eller feil, har man den følelsen burde de revurdere hva man driver med. Men selv om jeg ikke har opplevd så mye negativt så har jeg dessverre sett og hørt mange historier der jenter har blitt lurt. Mange vil bli modeller for enhver pris, men det er slik at alle kan ikke være modeller, sier Ann Mari og ber jentene selv være bevisste på å ta ansvar for seg selv.

- Unge jenter må også bruke hodet litt, man er ikke fotograf selv om en mann har gått til innkjøp av et kamera. Jeg sjekker alltid bakgrunnen til nye personer som kontakter meg, jeg ser på tidligere arbeid de har gjort og bedømmer dem ut fra det, akkurat som de gjør med meg og andre modeller. Om de ikke har noe å vise til så er det et blankt nei fra min del.

- Bullshit
At Facebook er blitt et stadig mer ettertraktet og lettvint måte å vise seg fram og få kontakt på, har hun også merket seg.

- Jeg har fått med meg at det finnes forskjellige grupper på Facebook og har selv blitt kontaktet av en som driver den ene siden, han sendte meg flørtete meldinger i innboksen min på Facebook blant annet. De ble selvfølgelig aldri besvart. Jeg har aldri hørt om fyren, han påstår han er en av de mest kjente innen modellbransjen, men har ingenting å vise til. Det sier sitt, samtidig som ingen i den faktiske bransjen har hørt om han. Han fremstår utrolig uprofesjonell og jeg håper flest mulig får med seg dette, han skitner til bransjen og har ingenting der å gjøre, sier Ann Mari.

Hege er enig:

- Av modellgruppene er ikke alle like seriøse. Man skal ikke tro alt som står på de gruppene, mye er for godt til å være sant. Å sånne ekstreme skrytepaver som sier de skal fikse deg både det ene og det andre, det er som regel bare bullshit.

Har du tips om saken? Kontakt oss på e-post her!

Seriøse byrå
Som andre Side2 har snakket med tidligere , mener også Olsen at modellbyråene er den beste veien å gå dersom man har et ønske om å tjene penger på modelljobbingen.

- Jenter som vil bli modeller burde søke seg inn i et modellbyrå, et seriøst sådan hvor de har et team rundt seg og som jobber med å fremme dem i stedet for seg selv. De burde ha med seg en forelder om man er ung og uerfaren. Alltid sjekk tidligere arbeid og ikke si ja til ting du ikke er sikker på. Også kommer man langt med sunn fornuft.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk