(SIDE2): - Jeg kan jo ikke gå ut som andre og være med venner etter skoletid. Når Michelle er i seng om kvelden, så er det bloggen som holder meg med selskap, sier mammablogger Anna Rasmussen (17) til Side2.

Den populære bloggen Mamma til Michelle har over 40 000 følgere og inneholder en rekke bilder og videoer av datteren Michelle (2 1/2 år) i ulike situasjoner. Men bloggeren sier hun er påpasselig med hva hun legger ut av informasjon av datteren.

- Jeg syns det er viktig at jeg fremstiller Michelle på en god måte, som ikke vil være noe å skjemmes over for henne når hun blir større. Jeg ville aldri ha lagt ut nakenbilder, eller andre bilder som hun ikke vil like. Med andre ord, så legger jeg bare ut bilder som er «normale» og fine. Jeg skriver heller ikke om for private ting. Ikke hva jeg får høre på helsestasjonen av helsesøster, eller på foreldremøter i barnehagen. Selv om alt bare er positivt, så er det ting jeg ikke vil dele om Michelle, for å beskytte henne. Jeg skriver som regel veldig mye om Michelle, og tar mange videoer som jeg legger ut, og bilder. Jeg legger selvsagt ikke ut alt om Michelle, og hennes liv. Ett innlegg kan handle om de 10 minuttene vi laget en is, og når hun spiser den. Videoene jeg tar varer jo i få minutter. Dette betyr jo at jeg ikke løper etter henne med kameraet hele dagen! Michelle sier jo ofte "ta bilde nå, mamma!", så å bli tatt bilder av er noe hun liker.

Forrige uke skrev Side2 saken om hvordan man kan opprettholde barnas integritet i en mer og mer offensiv mediehverdag.

Les saken her: - Det er viktig å huske på at det er et barn som er hovedgrunnen til bloggsuksessen

Ifølge rådgiver i organisasjonen Barnevakten, Kjellaug Tonheim er barnet viktigere enn mammaens rett til «å bli sett».

- Det er viktig å huske på at det er et barn som er hovedgrunnen til bloggsuksessen, og at det er en hårfin og vanskelig balanse dette med å ivareta barnets integritet i denne typen blogg og det å få sine egne behov møtt med tanke på støtte og positive tilbakemeldinger og å bli sett. Barn er små mennesker som også bør vernes og som har rettigheter i samfunnet vårt.

Blogger Anna Rasmussen mener bloggen hennes først og fremst handler om henne selv.

- Hovedtemaet på bloggen min er ikke Michelle, det er der mange tar feil. Bloggen min heter «Mamma til Michelle», og handler først og fremst om mitt liv som ung mor. Det er jeg som er mammaen til Michelle. Michelle er selvfølgelig en stor del av bloggen, fordi hverdagen min består av henne, og mammarollen. Jeg blogger stort sett om mine tanker og meninger, men hverdagsinnlegg må jo også komme i løpet av uken. Mine opplevelser rundt det å bli mamma i ung alder, har gitt meg mye å skrive om og dele med leserne mine.

(Saken fortsetter under bildet)

- Hvordan tenker du at din åpenhet rundt mammatilværelsen kan hjelpe andre unge mødre eller andre som leser bloggen?

- Jeg skrev haugevis av personlige tanker og opplevelser gjennom graviditeten, fødselen og nå tiden som småbarns mor. Jeg tror at dette hjelper andre, i samme situasjon som meg. Kanskje de føler seg mindre alene, når de leser om mine erfaringer? Jeg har mange ganger skrevet at jeg ikke anbefaler andre unge jenter å bli gravide i så ung alder, dette med egen erfaring. Jeg viser allikevel at det faktisk er mulig å få det til, å være en god mamma. Samtidig så har jeg fått god hjelp fra familie og venner. Det er ikke alle som har et slikt støtteapparat rundt seg. Jeg skriver også om det å være tenåring i vanskelige tider, om nettmobbing og kroppspress og andre lignende temaer som mange kan kjenne seg igjen i.

- Hvorfor blogger du?

- Jeg startet bloggen min for å få en slutt på alle ryktene som gikk om meg i Stavanger da jeg var gravid, og månedene etter at Michelle var født. Jeg ville vise alle som snakket at jeg klarte meg fint som mamma. Jeg trodde aldri at bloggen min ville bli kjent i hele landet, med mange tusen lesere daglig. Nå blogger jeg fordi jeg liker å skrive, og dele ting med mine blogglesere. Bloggen har blitt en god hobby, når Michelle er i seng om kveldene. Jeg kan jo ikke gå ut som andre og være med venner etter skoletid. Når Michelle er i seng om kvelden så er det bloggen som holder meg med selskap.

- Er du bevisst at du er en rollemodell for andre unge jenter?

- Jeg vet at flere små jenter ser opp til meg, nettopp fordi jeg er en blogger. Dette er litt skremmende, fordi jeg må alltid passe på hva jeg skriver og mener om enkelte ting. Jeg må også være veldig forsiktig med hva jeg legger ut av Michelle, og at jeg faktisk ikke fremstiller livet som ung mamma som en dans på roser, men at jeg faktisk får fram virkeligheten.