Gå til sidens hovedinnhold

- Vi mister henne dag for dag

- Som en langsom sorgprosess, sier sønnen Jo Vestly om moren Anne-Cath. Vestlys sykdom.

(SIDE2:) Anne-Cath. Vestly, Norges store barnebokforfatter og mormor til de åtte ungene, fikk konstatert Alzheimers sykdom for to og et halvt år siden.

Mistet språket
Nå, i dag, har hun ikke lenger språket intakt.

- Selv om vi ikke mister henne, så mister vi stadig flere sider ved henne, sier Jo Vestly til VG. Han forteller om stor usikkerhet da han og broren Håkon begynte å mistenke at noe var galt. Moren selv ønsket nemlig ikke å ta sykdommen innover seg og reagerte ifølge Dagbladet med raseri da sønnene forsiktig forsøkte å bringe den på bane.

- I starten følte vi at vi sviktet. Det var vanskelig å gå bak ryggen på et menneske som er det viktigste i livet ditt, sier han.

- Følte vi sviktet
I dag bor Anne-Cath. Vestly på et hjem like ved Jo Vestly og han kone i Mjøndalen og har det bra. Hun er fremdeles fysisk sterk.

De fleste av oss vil i en eller annen form oppleve at et nært familiemedlem mister minnet. Til Dagbladet forteller han at den siste boka moren ga ut «Monrad og mormor i den store klubben» var noe moren så vidt maktet å fullføre.

Vil fordobles
Nesten 70.000 nordmenn er rammet av demens. I 2050 regner man med at antallet vil være doblet.

Anne-Catharina Vestly (født 15. februar 1920 på Rena i Åmot) er en norsk barnebokforfatter og skuespiller.

Anne-Cath er forfatteren av Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene, Knerten og Lillebror, Aurora og Guro. Til sammen har hun skrevet godt over 50 bøker, elsket like mye av store som små. I Norge er hun sett på som den aller største forfatteren blant barneklassikerne, sammen med svenskenes Astrid Lindgren.

Hun er også kjent fra Barnetimen for de minste, særlig fra 1950-tallet. Da hun flyttet til Oslo som ung satset hun på en skuespillerkarriere, og hun spilte i barne-TV serien «Kanutten og Romeo Clive» mot Alf Prøysen. I en rekke filmer har hun også gitt liv til Mormor i skikkelsen fra sine egne bøker om «Mormor og de åtte ungene».

Anne-Caths bøker er oversatt til en rekke språk. Filmen om Knerten har kinopremiere høsten 2009.

Kilde: Wikipedia

- Det er utviklet medisiner som kan begrense enkelte av symptomene ved Alzheimers sykdom, men foreløpig har man dessverre ingen helbredende behandling. De viktigste tiltakene er derfor å tilpasse hverdagen best mulig for den enkelte og de pårørende, sa lege og spesialist i allmennmedisin, Christian Anker i Helsenett.no til Side2 da vi skrev hvordan man kunne gjenkjenne demens tidligere i år.

LES MER:10 tegn på demens

Det finnes flere typer former for demens, og enkelte ganger kan spesielt eldre mennesker feilaktig diagnostiseres med demens selv om det viser seg at de har andre lidelser som kan gjøre dem glemsomme som for eksempel følger av stoffskifteproblemer.

- Når demens skyldes små blodpropper eller blødninger i hjernen, kan legemidler som senker blodtrykket eller fortynner blodet være til hjelp, sa Anker.

Berømt forkjemper
Anne-Cath. Vestly er ikke den eneste forfatteren som har fått Alzheimer. Tidligere i år annonserte den store, internasjonale forfatteren Terry Pratchett at han har fått sykdommen.

Pratchett har kastet seg inn i kampen mot sin egen sykdom etter at han forsto hvor lite hjelp man faktisk kan få på området.

Forfatteren har donert over 14 millioner kroner til forskning rundt demens, og også skrevet om sin egen tilstand.

LES MER HER:- Jeg forsvinner litt etter litt

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken