Gå til sidens hovedinnhold

Tok prøver av feil bryst

- Noe av det verste har vært holdningen til enkelte i helsevesenet. De tror Tyrkia er et u-land og Norge er verdensmestere i alt, sier Anne-Lill Maan (54).

Anne-Lill Maan (54) kjemper for livet etter at norske leger lette etter kreft i feil bryst.

Anne-Lill Maan (54) fra Stavern oppsøkte lege i Tyrkia med smerter i venstre bryst. Beskjeden var klar – «du har trolig kreft». Men ved brystavdelingen i Tønsberg tok de prøver av feil bryst, skriver Østlands-Posten.

- Trolig kreft
Mens hun var på ferie i Tyrkia i april fikk Anne-Lill Maan fra Stavern store smerter i venstre bryst.

Sammen med ektemannen Pål Maan (55) oppsøkte hun universitetssykehuset i Alanya.

– Legen var klar. Jeg hadde trolig kreft og måtte begynne på behandling straks, forteller Maan. Det ble ikke tatt vevsprøver i Tyrkia, men den medisinske rapporten var ikke til å misforstå. Under punktet diagnose sto det «Verkebyll i venstre bryst, kreft i venstre bryst?». Bare en uke senere sørget Anne-Lill Maans fastlege i Stavern for å henvise henne til brystavdelingen ved Sykehuset i Vestfold, Tønsberg.

– Hun hadde en kul i høyre bryst også. Men da de bare ville ta prøver av det brystet, og ikke det andre, protesterte jeg. Vær så snill å ta prøver av venstre bryst også, nærmest ba jeg, forteller ektemannen Pål.

– Men det nyttet ikke. Jeg fikk beskjed om at jeg ville bli kastet ut hvis jeg blandet meg inn. Noen dager senere fikk ekteparet telefonen som gjorde at de trodde de kunne legge de vonde dagene bak seg:

– Det var en nydelig beskjed å få. Jeg hadde ikke kreft. Legen i Tyrkia hadde tatt feil. Vi ble så lykkelige, forteller Anne-Lill. Dermed dro de tilbake til feriestedet sitt i Tyrkia.

– Men det gikk ikke lang tid før smertene ble uutholdelig for den kjære kona mi, sier Pål. Da de nok en gang oppsøkte universitetssykehuset ble den tyrkiske legen sjokkert og slo fast at kreftbehandling måtte settes i gang umiddelbart.

– Men før vi kunne dra tilbake til Norge måtte de tømme brystet for flere liter væske, forteller Pål.

Tre måneder etter den første henvisningen tok brystavdelingen i Tønsberg endelig prøver av det brystet den tyrkiske legen hadde ment det var kreft i.

- Dårlig start
I slutten av juli kom det brutale svaret. Kreft i venstre bryst med spredning til lymfekjertlene.

– Noe av det verste har vært holdningen til enkelte i helsevesenet. De tror Tyrkia er et u-land og Norge er verdensmestere i alt, sier Anne-Lill.

– Da vi fikk beskjeden om at Anne-Lill ikke hadde kreft var det en som nærmest hoverte. «Der ser du, dette kan vi best i Norge», var holdningen. Og den holdningen har nå fått fatale konsekvenser, sier Pål. For Anne-Lill er det viktigste at ingen andre opplever det samme.

– Jeg har tenkt mye på om dette skal stå i avisa eller ikke. Men hvis bare én person kan slippe å oppleve det samme som jeg har opplevd så er det verdt det, sier Anne-Lill.

Pål tar et godt tak rundt kona.

– Nå handler alt om å komme gjennom dette sammen. Vi har fått en dårlig start, men dette skal vi klare.

Sykehuset beklager
Sykehuset i Vestfold, Tønsberg, innrømmer feil under diagnostiseringen av Anne-Lill Maan.

- Det ble begått en feil, og det beklager vi, sier avdelingsoverlege ved Radiologisk avdeling, Einar Vigeland til op.no.

Han mener likevel legen som tok avgjørelsen om kun å ta vevsprøver fra høyre bryst handlet i god tro.

- Det ble gjort en grundig vurdering, men konklusjonen var feil. Det vi så i venstre bryst fortonte seg som en betennelse, en tilstand som er langt vanligere enn kreft, sier Vigeland. Det ble gjort avtale om oppfølgende kontroll ved sykehuset etter 2-3 måneder, men i ettertid ser vi at det hadde vært bedre om vevsprøve hadde blitt tatt med en gang også på denne siden, sier Vigeland.

- Burde ikke sykehuset tatt kontakt med legen som undersøkte Anne-Lill Maan i Tyrkia.

- Det er ikke vanlig praksis at vi gjør det. Vi forholdt oss til henvisningen fra fastlegen og rapporten vi fikk fra Tyrkia, sier Vigeland.

Nå anbefaler han Anne-Lill Maan å ta saken videre.

- Det har blitt begått en feil og hun bør klage saken inn for Norsk Pasientskadeerstatning, sier Vigeland.

Feilen sykehuset nå har innrømmet har ført til at Anne-Lills behandling ble forsinket med tre måneder.

Men Vigeland vil ikke treffe noen bastante konklusjoner om hvilke konsekvenser feilen har fått.

- Det er vanskelig å si. Vi vet for eksempel ikke om det var spredning allerede i april.

- Men er det grunn til å tro at tre måneder har noen betydning for prognosene?

- Ja. Tre måneder er uheldig og vi skulle gjerne sett at vi hadde kommet i gang med behandlingen tidligere, sier Vigeland.

Les flere nyheter fra op.no her.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken