Gå til sidens hovedinnhold

- Vanskelig ikke å lene seg over bordet for å skrike ut

Anniken Englund Jørgensen synes møtet med H&M var både frustrerende og positivt.

(SIDE2): Bloggeren Anniken Englund Jørgensen (18) var en del av Aftenposten TV-serien «Sweatshop» som brakte tre bloggere til Kambodsja for å se hvordan tekstilarbeiderne som syr klær for kleskjedene jobber.

Følte ingenting ble gjort

Jørgensen og de andre ble svært oppbragt og preget, og serien ble svært mye sett. Men i etterkant følte Jørgensen at det ble gjort veldig lite. Hun var også sint på Aftenposten fordi hun mente de instruerte henne ikke å nevne H&M som en bestemt kleskjede da hun snakket om serien.

En påstand for øvrig Aftenposten avviste.

-Vi ønsket at de skulle sette søkelys på tekstilarbeidernes vilkår spesielt og ikke H&M spesielt, sa nyhetsredaktør Håkon Borud.

Jørgensen skrev imidlertid blogginnlegget «Norge er ikke ærlig nok». Og i etterkant har leserne hennes delt innlegget så hun i den siste tiden også har vakt oppsikt i Spania og Argentina.

Denne uken ble hun og «Sweatshop»-deltaker Fride Ottesen invitert til et møte med H&M-kjeden. Der møtte de sjefen for H&M Norge, Lucas Seifert og Jonah Wigerhäll som er ansvarlig for sosialt ansvar i H&M, nettopp i Kambodsja.

LES MER:Nå spres Annikens kamp mot kleskjedene seg til utlandet

Besøkte ikke H&M-fabrikker

I serien «Sweatshop» besøkte ikke Fride Ottesen eller Anniken Englund Jørgensen med Aftenposten-teamet noen av H&Ms 75 fabrikker i Kambodsja. Men Anniken sier til Side2 at hun møtte fabrikkarbeidere som hadde jobbet for og sydde H&M-klær, blant annet merkelappene i hipstertrusene deres.

- Det ble et ganske tøft møte. Dette er jo voksne mennesker som er flinke til å snakke for seg og vi er to 18-åringer, sier Anniken Englund Jørgensen til Side2.

I utgangspunktet ønsket ikke H&M at møtet skulle filmes, fordi de mente det ble en bedre dialog uten kamera på. Det ble en diskusjon rundt det, og bloggerne sto på sitt.

- Jeg vil jo at det som ble sagt skulle nå ut til flest mulig, sier Anniken til Side2.

- Babling

Anniken sier også at hun følte de ikke fikk helt svar på det de spurte om.

- Det ble mye babling. De er stolte over at de skaper arbeidsplasser. Samtidig medga de at forholdene i Kambodsjas tekstilindustri ikke var optimale. Men jeg mener jo at de som har klart å bli en så stor kjede ved å sy klærne sine i fattige land som Kambodsja, burde ha gjort mer, sier hun til Side2.

Hun sier også at de ikke fikk se noen papirer, tall eller statistikker på arbeidet som blir gjort.

- Må oppfylle våre krav

H&M ønsket å møte jentene for å fortelle dem hvordan de jobber siden de ikke var en del av «Sweatshop».

Lucas Seifert sier i et TV-intervju Aftenposten TV har lagt ut fra møtet at de tar ansvar ved å være en ansvarsfull innkjøper.

-Det er jo det vi gjør ved å kjøpe fra de leverandørene som oppfyller våre krav og betingelser, sier han.

Jonah Wigerhäll, ansvarlig for sosialt ansvar i H&M i Kambodsja, hadde flydd inn for anledningen. Han sier at alle nok kunne ønske at utviklingen kunne gå raskere, men at han er superstolt over det de får til som klesgigant i Kambodsja.

Både bloggerne og H&M er enige om at minstelønna må gå opp, men Wigerhäll sier at dette er viktig at fagforeningene og fabrikkeierne blir enige om sammen.

Anniken Englund Jørgensen på sin side sier hun stadig blir påminnet om hvor vondt hun synes det var å se tekstilarbeidernes hverdag på kloss hold. Det er bare å se en episode av «Sweatshop».

-Det ble mye ord mot ord. Det var jo ubehagelig og ikke noe gøy. Det var vanskelig til tider ikke å lene seg over bordet og skrike ut, sier hun om møtet.

Tilbød dem å reise tilbake

H&M tilbød imidlertid jentene å reise tilbake til Kambodsja og se hvordan H&M arbeider der.

-Om dere vil besøke Kambodsja igjen så kan vi hjelpe dere med det. Da kan dere få kaste dart og selv velge hvilken leverandør dere skal få besøke, inviterer H&M-sjef Lucas Seifert.

Dette vil Anniken Englund Jørgensen takke ja til.

-Dette er et stort steg, og ikke minst synes jeg det er bra at de som jobber for H&M skal få snakke med H&M selv. Jeg vil fortsatt sette søkelys på dette og håper at turen blir noe av, sier hun.

Side2 har søkt en kommentar fra H&M Norge. De har foreløpig ikke kommet tilbake til oss.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken