Med levende lys, juletrebelysning, fyring i peisen, stress med matlaging, samt fyrverkeri som topper det hele, er det lurt å tenke godt igjennom brannsikkerheten i julemåneden desember. Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det er desidert flest boligbranner i Norge i desember og januar. 

- Det er mange årsaker til at det er lurt å ta forholdsregler og være ekstra på vakt når det gjelder brannrisiko i desember, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Han trekker blant annet frem at vi bruker mer levende lys og brennbare materialer som noen av årsakene til at branntallene er så høye denne måneden.

- Vi belaster også det elektriske anlegget med juletrebelysning, adventsstjerner og ekstra oppvarming i en kjølig måned. Dessuten er vi ofte mange samlet på samme sted, gjerne med matlaging og noe godt i glasset. Da er det fort gjort at ulykker skjer, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Han fortsetter:

- Vår egen erfaring er at selve julaften bestandig pleier å være den enkeltdagen med flest henvendelser til Verisures alarmstasjon i løpet av året.

Ti tips til hvordan sikrer deg mot julens brannfeller:

  • Vær forsiktig med bruk av levende lys! Husk å sette lys på underlag som ikke brenner.
  • Slukk alle levende lys før du forlater boligen eller går til sengs om kvelden.
  • Gå aldri fra komfyren når du lager mat; det gjelder også julematen.
  • Bruk tørr ved i peisen. Ikke fyr opp med brennbar væske eller papir, og husk at gavepapir ikke skal i peisen.
  • Bruk en smartkontakt til å stille inn når juletrebelysningen, adventsstjernene og andre elektriske apparater skal skru seg av, for eksempel når du går på jobb og når du legger deg.
  • Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal! Om røykvarslerne er koblet opp mot en alarmstasjon, sørger alarmselskapet for at de fungerer.
  • Selv om julemåneden er travel, ikke fall for fristelsen å benytte vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover eller er ute.
  • Pass på at du ikke tildekker varmeovner, som panelovner, oljeovner etc. Rydd unna alt som kan komme i kontakt med ovnene.
  • I desember kan strømforbruket bli høyere enn det elektriske anlegget i boligen din er dimensjonert for. Følg med på om sikringene er varme eller om det lukter svidd i sikringsskapet.
  • Snu brannslukningsapparatene, og hør etter om innholdet beveger seg. Sjekk at viseren på trykkmåleren er i det grønne feltet, og at sikringssplinten er plombert. Vit hvordan du skal benytte apparatet.

- Et branntilløp eller en brann kan få store konsekvenser, så vi anbefaler alle å være ekstra årvåkne - spesielt i julen. I all hovedsak er brannsikkerhet sunn fornuft, så disse rådene bør være enkle å følge, sier sikkerhetsekspert Omdal.

Nyttårsaften-råd

Kenneth Hovde Omdal i Verisure anbefaler også alle å være forsiktige med fyrverkeri på nyttårsaften. Han minner om at det er 18-årsgrense for både kjøp og bruk av fyrverkeri i Norge, samt at fyrverkeri med styringspinne er forbudt.

- Når du skal skyte opp lovlig fyrverkeri, er det viktig å bruke tennstav og benytte beskyttelsesbriller. Dessuten må du aldri tenne lunta to ganger, samt holde god avstand til oppskytingsstedet, avslutter sikkerhetseksperten.