(SIDE2): Mannen bak bøkene signert Anonym, «Kongepudler», «Kindereggeffekten» og «Klassekamerater», og nå sist «Mordet på Anonym», avslørte seg selv foran et samlet norsk pressekorps tirsdag, da Kagge forlag inviterte til pressekonferanse.

Per Kristiansen er dog fremdeles nesten like anonym - med en bakgrunn i «Hallo i uken» og som tekstforfatter, er det få i Norges land som kan si de vet hvem mannen er, selv om han nå har stått frem - det hadde kanskje vært like greit å forbli i det skjulte?

- Vi har snakket om å stå frem ved noen anledninger i løpet av årene. Jeg har alltid vært mot det, men det har vært opp til Per selv å avgjøre. Men for to uker siden fant han ut at nok var nok og at han ville stå frem, sier Erling Kagge til Side2.

Ellevill virkelighet
Kristiansen selv forteller at årsaken er at virkelige begivenheter i dagens norske samfunn til stadighet er mer elleville og lattervekkende enn noe en anonym forfatter har skapt eller vil kunne skape.

- Hadde jeg skrevet at statsministeren nektet Kongen å dele ut krigsmedaljer 8. mai, ville jeg fått klar beskjed fra det norske folk om at slikt spøker man ikke med. Jeg tenkte på det litt frem og tilbake, men helt sikker på at jeg skulle avsløre meg selv ble jeg 17. mai, da jeg så kronprinsfamilien som vinket til barnetoget som gikk forbi. For der, sammen med dem, var det jo en helt ekte kongepuddel, forteller Kristiansen.

Kronprinsfamiliens 2 år gamle labradoodle Milly Kakao fikk nemlig minst like mye oppmerksomhet på nasjonaldagen, da den ikke var helt samarbeidsvillig og nektet å sitte pent på plass under hele seansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Perfekte forfatter
Kristiansen ble spurt av Kagge sommeren 2006 om han ville skrive bøkene, der medienes og kjendisenes evigvarende runddans er hovedfokus.

- Vi sendte ideen til et par-tre forfattere, og Per tente på ideen med en gang. Og han er jo den perfekte forfatter - han skriver godt, han holder kjeft og han sitter ikke og drikker øl på litteraturhuset hele dagen, sier Kagge til Side2. han avviser at det hele har vært et svært godt regissert pr-stunt.

- Dette var ikke planlagt, vi trodde det skulle blåse over etter to uker. Men det har vært morsomt.

Merkelige øyeblikk
Spekulasjonene om hvem som har vært Anonym har gått langt og høyt. Navn som Knut Nærum, Vidar Kvalshaug og Torgrim Eggen er blitt nevnt. Kristiansen selv sier han selv har opplevd merkelige Anonym-øyeblikk.

- Jeg var på en fest der jeg møtte en person som påsto han visste hvem Anonym var. jeg tenkete ja vel, jeg har aldri snakket med deg om dette. Og vedkommende var en kjent norsk forfatter, sier det som nå er delvis-Anonym, som legger til at avsløringen ikke har vært så veldig nærme.

- Enkelte har påpekt min forbindelse til Halvor Fosli - men ingen gravde i fortiden og fant at vi blant annet har jobbet sammen i Prosa. Men at jeg har vunnet over mediene, slik ser jeg det ikke.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!