(SIDE2): I en forskningsrapport publisert i tidsskriftet The American Journal of Psychiatry hevder forskerne at anoreksi er en svakhet i hjernen, og ikke et resultat av fokus på syltynne kjendiser og modeller.

- Dette betyr at de responderer og tenker annerledes enn vanlige personer, og har større sjanse for å utvikle anoreksi, sier mannen bak undersøkelsen, professor Walter Kaye til Daily Mail.

Han sier at de ville reagert på denne måten enten de hadde blitt konfrontert med tynne kjendiser eller ikke.

- Dersom dette var et resultat av påvirkning ville vi hatt flere hundre tusen mennesker som slet med anoreksi, sier han.

Teorien får støtte av Dr. Ian Frampton ved Exeter University.

Utsatt bransje
Det er til tross for denne forskningen liten tvil om at slankepresset i motebransjen og kjendisverdenen setter sine spor og i flere tilfeller endre svært tragisk.

I fjor skrev Side2 om bildene av en dødssyk Hila Elmalich som ble spredt på nettet. Hun var da død etter å ha kjempet mot anoreksi i flere år.

Hun ble dermed en av flere unge modeller som har sultet seg til døde den siste tiden.

Adi Barkan er en av Israels mest kjente fotografer og modellagenter. Han har i lengre tid vært en forkjemper for at moteindustrien kun skal bruke sunne modeller. Han mener at bransjen har skylda for at modellene slanker seg, og han sa følgende da Elmalich døde.

- Moteindustrien ofret henne

Tragiske dødsfall
I 2006 døde modellen Luisel Ramos (22) under Montevideo Fashion Week. Senere kom det frem at hun i hovedsak spiste grønn salat og slankepulver.

Bare noen måneder etterpå opplevde moteverdenen enda et tragisk dødsfall. Da døde den 21 år gamle modellen Ana Carolina Reston fra Brasil. Da hun døde var hun 178 centimeter høy og veide 40 kilo. Dermed hadde hun en BMI på 13,5.

Også søsteren til Luisel Ramos, Eliana Ramos, var modell. I vinter ble hun funnet død i besteforeldrenes hjem i Uruguays hovedstad Montevideo. Hun ble bare 18 år gammel.

Delt moteindustri
Disse dødsfallene førte til at Spania og Italia har innført BMI-krav til modeller. Under moteuken i Madrid måtte modellene ha BMI på 18 eller mer.

Andre store motemetropoler som London, Paris og New York har ikke fulgt etter sine kollegaer, og her er det ingen krav til nedre BMI-grense.

Les også: Derfor sulter stjernene seg