Gå til sidens hovedinnhold

Ansetter ikke fotografer

Det er to år siden en fotojournalist ble ansatt i en av de store avisene. Heller ikke de to siste vinnerne av Årets Bilde har fått fast jobb. Samtidig er det stor rotasjon på frilanserne.

Hele fem år har gått siden sist en fotograf ble ansatt i Stavanger Aftenblad og Aftenposten. Verken Bergens Tidende, Adresseavisen, VG eller Dagbladet har ansatt noen nye fotografer på to år, skriver fagbladet Journalisten.

De to siste vinnerne av Årets Bilde, den gjeveste fotoprisen for pressefotografer i Norge, har fått fast jobb. Ken Oppran, som vant med bildet av kvinnen og barnet som hoppet ut av vinduet i et brennende hus, fikk ikke være med Aftenposten da avisen flyttet til nye lokaler i Postgirobygget. Etter syv år som frilanser for avisen fikk han beskjed om at det ikke ble mer.

Heller ikke Knut Egil Wang, som vant Årets Bilde for et bilde i en dokumentarserie om ungdom og Jesus, har fått fast jobb etterpå, men er fast frilanser for Bergens Tidende.

Det er stor rotasjon på fotografene. Fotosjefen i VG sier at avisen har hatt stor utskiftning av vikarene.

- Vi har fokus på at folk ikke skal gro fast som vikarer. Vår policy er en viss rotasjon slik at flere får sjansen til å prøve seg. Det er tøft å livnære seg som fotograf i dag, sier Tore Kristiansen til Journalisten.

Forograf Nina Ruud, som også er prisvinnende fotograf, har merket dette. Etter ti år som vikar og frilanser for VG, orket hun ikke mer, og gikk over til månedsmagasinet Det Nye.

- Som frilanser i VG handler det ikke så mye om hva du presterer som at du må skvises ut før avisen får noe ansvar for deg, sier Ruud.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken