I går publiserte Nettavisen to artikler om Visjon Norge, en kristen TV-kanal som gikk med 9,5 millioner kroner i overskudd i 2014, men som likevel sender ut det som kritikere omtaler som «tiggerbrev».
Les: Ber om 3000 kr selv om kanalen går med millionoverskud
Les: - Jeg kommenterer ikke anonyme anklager
I de håndskrevne brevene signert grunnlegger og predikant Jan Hanvold ber kanalen om 3000 kroner for å kunne opprettholde driften av TV-sendingene. Flere personer Nettavisen har vært i kontakt med, fortviler over at eldre familiemedlemmer har fått økonomiske problemer grunnet pengegaver til kanalen.
- Spekulative budskap
Levi Fragell (76), tidligere styreleder og generalsekretær i Human-Etisk Forbund, har selv bakgrunn som predikant i pinsebevegelsen, men brøt med menigheten i begynnelsen av 20-årene. I flere tiår har han vært en av de skarpeste kritikerne av karismatisk kristendom.
- Visjon Norge forkynner en konservativ, høyrevridd og karismatisk kristendom med fokus på helbredelse og mirakler som jeg mener er veldig spekulativ, sier Levi Fragell (76).
- Jeg har ingenting imot at folk er kristne, men denne retningen avviker etter min mening fra det som er å anse som en anstendig livssynsmoral. Det er også et pengemas fra Visjon Norge som overskrider alle grenser.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ifølge Fragell har Visjon Norge røtter i pinsemenigheten, men retningen står på siden av tradisjonell, mainstream pinsebevegelse.
Han trekker frem at kanalen har tiltrukket seg en del kristne profiler som i utgangspunktet ikke tilhører en karismatisk kristendom, som ønsker å vise seg frem på skjermen. Ifølge Fragell er det derfor mange fra kristne miljøer som backer opp kanalens grunnlegger Jan Hanvold selv om de ikke nødvendigvis er tilhengere av budskapene hans.
- Disse personene er med på å legitimere Visjon Norges virksomhet, noe jeg synes er leit. Jeg oppfordrer anstendige kristne til ikke å delta hverken som forkynnere eller intervjuobjekter i kanalens programmer, sier Fragell.
- Jesus tok ikke betalt
Musikeren og forfatteren Trygve Skaug (30) tilhører kategorien kristne som Fragell etterlyser.
Han kjenner godt til TV Visjon Norge og mener at det er mye å kritisere kanalen for.
- Jeg har sett på Visjon Norge flere ganger for å danne meg et inntrykk av hva kanalen står for, sier han til Nettavisen.
Musikeren, som blant annet er kjent fra gruppen St. Moritz, reagerer spesielt på kanalens fokus på pengegaver.
- Jeg tar veldig avstand fra påstander om at Guds nåde er avhengig av om man gir en krone eller ei. Jesus tok aldri betalt, påpeker Skaug.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Penger for velsignelse
Han forteller at han nærmest ble sjokkert da han så et innslag på TV Visjon Norge med den nigerianske TV-predikanten Bayo Oniwinde tidligere i år.
- Bayo Oniwinde sa han så for seg en strikkende kvinne med ryggplager og sa at han «så» at hun skulle donere en større pengegave til kanalen. Jeg tror det var 10.000 kroner. Denne gaven kom til å gi henne velsignelse og gjøre henne frisk fra plagene. En strikkende kvinne med ryggplager passer godt som beskrivelse på en god del av TV Visjon Norges seere, og det var nok mange som følte at Oniwinde snakket direkte til dem, sier Skaug.
Her kan du se et innslag med den omstridte predikanten Bayo Oniwinde på Visjon Norge fra 2014 (32.14 ut i programmet). Artikkelen fortsetter under videoen.
- Kvier seg for å kritisere Visjon Norge
Han har selv hatt glede av enkelte av innslagene han har sett på Visjon Norge, men oppfordrer seerne til å ikke sluke alt som blir formidlet, rått.
- En del av programmene kan ha en skummel manipuleringseffekt på mennesker som ikke bruker kritisk sans. Mange kan bli forledet til å tro at de vil få løst problemer dersom de gir gaver til kanalen.
Skaug er enig med Fragell i at det er en fare for at kjente kristne vegrer seg for å uttale seg kritisk til Visjon Norge fordi de selv ønsker å vise seg frem på skjermen.
- Jeg opplever at mange kristne deler mine tanker om Visjon Norge, men det kan oppleves som skummelt å snakke negativt om kanalen.
Nettavisen ønsker nyhetstips
Mottar du eller noen du kjenner uønskede gavehenvendelser fra religiøse organisasjoner? Har du eller noen du kjenner fått økonomiske problemer grunnet pengegaver til religiøse organisasjoner? Ta kontakt med Nettavisens journalist på e-post.