Hele 137.000 nordmenn har ikke ansvarsforsikring. Det tilsvarer 3,9 prosent av norske kjøretøy.

Om du skader noen i trafikken uten denne lovpålagte forsikringen kan det bli svært dyrt.

- Skader du andres liv, helse eller eiendom uten å ha ansvarsforsikringen i orden, risikerer du å bli livsvarig gjeldsslave, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i en pressemelding.

Sjekk hvor mange uforsikrede kjøretøy som finnes der du bor nederst i artikkelen.

Ingen hjelp å få
I fjor måtte uforsikrede kjøretøy punge ut med 12 millioner kroner etter 407 trafikkulykker.

Det kan bli dyrt i seg selv. Det mange ikke vet er imidlertid at du selv ikke har rett på erstatning om noen skader deg i trafikken, så lenge du er klar over at du mangler ansvarsforsikring.

- Flere rettsavgjørelser viser at føreren i slike tilfeller ikke får utbetalt erstatning for egne skader og taper dermed store summer. Mange av sakene gjelder mopedførere, sier Osland.

Svalbard verstingen
Sogn og Fjordane kommer best ut i statistikken, der kun 2,9 prosent av kjøretøyene leker med skjebnen. Verstingen på listen er Svalbard, der 6,6 prosent dropper ansvarsforsikringen. Snøscootere står for rundt halvparten av de uforsikrede kjøretøyene.

Av de som mangler ansvarsforsikring er rundt halvparten personbiler. Mopeder utgjør hele 17 prosent, seks prosent er motorsykler, og 14 prosent er vare-, kombi- eller lastebiler.

FNO advarer at ny teknologi skal gjøre det lettere å ferske de som dropper ansvarsforsikring.

Her er oversikten over hvor kjøretøyene uten ansvarsforsikring befinner seg: