Gå til sidens hovedinnhold

Antall utenlandsdrømmer doblet

Antall nordmenn som vurderer å kjøpe fritidsbolig i utlandet er doblet på tre år.

Ustabilt vær og skyhøye priser i strandsonen i Norge gjør at antallet nordmenn som vurderer fritidsbolig i utlandet er doblet på tre år. Det viser Norges Eiendomsmeglerforbunds fritidsboligundersøkelse utført av analyseselskapet Sentio i juni i år.

23.000 planlegger
Hele 22 prosent av om lag 2,1 millioner norske husstander har i øyeblikket planer om å skaffe seg egen fritidsbolig. Fem prosent av disse, om lag 23.000 husstander, ønsker seg til utlandet. Det er en oppgang på 10 prosent på bare et halvt år.

- Dette er i tråd med hvordan vi opplever markedet. Folks økonomi er god og flere ønsker å eie sitt eget fritidssted, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Benytt spesialkunnskap
Til dem som har blikket rettet ut av landet har Tveter følgende råd:

- Når du skal anskaffe seg en bolig i utlandet er det viktig at å trå riktig. Valg av eiendomsmegler kan ha avgjørende betydning for hvordan kjøpet kommer i havn. Det er mye du skal passe på ved eiendomskjøp i et fremmed land og det er absolutt å anbefale å benytte eiendomsmegler som har spesialisert seg på utenlandsmegling.

Hemmeligholder
Beregninger fra Prognosesenteret viser at totalt 65 000 nordmenn har hus i utlandet. Antallet øker med 7000-8000 i året. Av de 65.000 er det bare omlag 35.000 som har oppgitt eierskapet til skattemyndighetene.

Kan få amnesti
Nordmenn som i årevis har unnlatt å betale skatt på feriehuset i utlandet, har hvert år muligheten til å komme seg på riktig side av skatteloven.

- Gir du opplysningene frivillig, og før likningsmyndighetene har satt i gang kontrolltiltak for å avdekke eventuelle mangler, kan du vanligvis regne med å slippe unna med å betale én prosent tilleggskatt i stedet for høy tilleggskatt, sier seksjonssjef Anita Grini i Skattedirektoratet til Nettavisen.

Reklame

Kort tid: Ryddesalg med Pondus, Lunch og Rhesus Minus