Et enormt basseng på størrelse med Wales er oppdaget under en av hovediskappene på Antarktis, skriver den britiske avisen The Independent.

Gropen skal være 100 km bred, 200 km lang og opp til 2000 meter dyp, og befinner seg ved Weddellhavet - en stor bukt i Sørishavet, mellom Dronning Maud Land og Antarktishalvøya.

Forskerne tro iskappen flyter i dette bassenget, noe som kan gjøre den mer ustabil. I første omgang er ekspertene bekymret for at den delen av iskappen som stikker ut i Weddelhavet kan smelte raskere enn tidligere antatt. Dersom det skjer, frykter man at hele iskappen kan skli ut i havet.

Konsekvensene vil i så fall bli katastrofale etter som havnivået vil stige med flere meter.

- Grunn til å være bekymret

- Vi mener det er grunn til å være bekymret. Vi vet lite om denne regionen, men vi tror den står på terskelen til forandringer, sier professor Martin Siegert ved Universitetet i Edinburgh.

Han ledet forskningsprosjektet i samarbeid med British Antarctic Survey i Cambridge. Studien er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience.

I dag trekker den såkalte ishyllen som stikker ut i Weddelhavet seg tilbake i en fart på fem meter i året. Siegert og hans team hevder at hyllen befinner seg i en bratt nedoverbakke, og det er lite som kan holde den igjen.

Resultatene av en annen studie, utført ved Alfred Wegner-instituttet i Tyskland, tyder på at iskappen kan smelte i en fart på 50 meter ved utgangen av dette århundret.

- En ishylle fungerer som en flaskekork, og hindrer isstrømmen bak den. Men når de smelter, blir isen så tynn at den til slutt ikke klarer å holde igjen isen bak, som dermed begynner å bevege seg, forklarer Jurgen Determann ved instituttet til The Independent.

Umulig å forutsi konsekvensene

Siegert presiserer overfor avisen The Daily Mail at det er umulig å forutsi hvilke konsekvenser forandringene i området vil få, uten å studere regionen nærmere.

Dersom det verst tenkelige skulle inntreffe, og iskappen seiler ut i havet, er det beregnet at havnivået raskt kan stige med rundt tre meter, skriver avisen.

Resultatet vil være svært ødeleggende i global målestokk, og forminske beboelige landområder betraktelig.

Forskere ved Universitetet i Southampton gjennomførte i 2005 en studie av konsekvensene dersom havnivået stiger raskt.

- Konsekvensene av at havet øker fem meter er betydelige. 400 millioner mennesker vil være truet, og det er med utgangspunkt i data fra 1995, skriver forskerne i rapporten.

Det hevdes videre at de fleste kystlinjer over hele verden kan bli forlatt i slike ekstreme tilfeller, men forskerne argumenterer også for at mennesker bosetter seg tett sammen, og at det vil være mulig å beskytte seg mot havet som stiger dersom myndigheter er villige til å betale for slike kostnadskrevende tiltak.

Hva om all isen forsvinner?

Ifølge CICERO Senter for klimaforskning vil det globale havnivået stige omtrent 57 meter hvis ismassene både i Vest- og Øst-Antarktis smelter. Men dette vil eventuelt ta mange tusen år.

At klimaet er i endring, er det få som vil benekte. Men hvor mye vil havet stige med rundt norskekysten når innlandsisen smelter? Selv om havet stiger, så følger landet etter. Jordskorpa løfter seg fortsatt opp som en kork på havet av flytende magma, etter at vekten av de kilometertykke breene fra siste istid er borte.

Denne videoen viser hvordan Kartverket følger landheving og havnivået:

HTML EMBED

Likte du denne saken? Da kan vi anbefale disse også: