Det er høst, og det betyr at de store sikkerhetsselskapene ruller ut nye utgaver av sine sikkerhetsprodukter. Først ut er våre finske venner fra F-Secure som i dag slipper sin Internet Security 2009-pakke.

Raskere og mindre plagsom
Dag Arne Jerstad i F-Secure forteller til Nettavisen at hovedendringene først og fremst er at pakken er mye raskere og mindre plagsom for brukerne, og ikke minst at de har skrevet om hele virussøkemotoren i pakken.

- 2008 var jo alt for tung og treg. Den gamle søkemotoren bar preg av å være et lappverk av mange forskjellige ting, mens den nye søkemotoren er skrevet helt fra bunn, forteller Jerstad.

Resultatet er at 2009-versjonen skal være 30-50 prosent raskere enn forgjengeren, både når det gjelder oppstartstid, virusscanning og ikke minst fjerning av spionvare.

Enklere installasjon
Installasjonsprosessen er også blitt mye enklere enn tidligere. De som har installert sikkerhetspakker selv vet at dette kan være en svært tidkrevende operasjon, men du skal nå få færre spørsmål enn tidligere.

Installasjonen skal også være mer intelligent på den måten at den gjenkjenner hva slags datamaskin du har, og er den treg, så vil den anbefale at en del mindre viktige komponenter deaktiveres.

Mindre plagsom
Og for alle som er lei av at brannmurer og virusprogram har alt for mange pop-ups har F-Secure en stor gla’nyhet: Med 2009 så vil 90 prosent av alle pop-ups aldri dukke opp. I stedet så sendes det forespørsler til F-Secures servere som behandler en advarsel. Dermed skal vi forhåpentligvis slippe å i fremtiden se at pakken med «99 prosent sikkerhet» mener at nyinstallerte, originale spill er ondsinnet programvare.

- Hvis det dukker opp en potensielt farlig fil, vil den sendes til våre servere. I løpet av 60 sekunder vil det avgjøres om den er farlig, og hvis den er det, så vil det automatisk bli sendt ut oppdateringer til alle våre brukere verden over slik at de også er immune mot denne faren, forteller Jerstad.

I praksis betyr det at pakken både er mindre plagsom for deg som bruker, og ikke minst at utbrudd av ondsinnet programvare kan stoppes mer effektivt.

Litt annet dilldall
Sammen med den nye Internet Security-pakken slipper også F-secure en ren antivirus-pakke, som de selv innrømmer at strengt tatt ikke gir en god nok beskyttelse med dagens trusselbilde, samt en antiviruspakke for mobilen. Sistnevnte er definitivt ikke nødvendig for folk flest med tanke på at virus på mobilen er et svært sjelden fenomen, men kan være en god sikkerhet mot spionprogrammer hvis du har en avansert mobil du har liggende mye sensitive opplysninger på.

I likhet med sine største konkurrenter så får du med rettigheten til å bruke Internet Security 2009-pakken på tre datamaskiner, og prisen er den samme som tidligere.