Annenhver måned gjennomfører det uavhengige testorganet AV-test en lang rekke sikkerhetsprodukter, og setter sitt godkjentstempel på de produktene som de mener leverer en god nok beskyttelse for brukerne.

Det å teste sikkerhetsprogramvare er en utrolig komplisert og nøysom prosess, med svært store usikkerhetsmomenter, men AV-test anses som bransjens beste på dette feltet. Resultatene fra disse testene blir derfor tillagt svært stor vekt av nettopp sikkerhetsbransjen i sin markedsføring.

Totalt 25 produkter ble testet i sist runde, både gratisprogrammer og betalløsninger, og av disse var det 22 produkter som ikke oppnådde et sertifiseringsstempel.

Microsoft-smell

Den relativt ukjente aktøren AhnLab gikk på en smell, og det samme gjorde PC Tools. Sistnevnte klarte seg ifølge testen svært godt på å oppdage problemer, men strøk fordi den slet voldsomt med å fjerne problemene når de først var dukket opp.

Den siste aktøren som slet hadde derimot et større problem: Microsofts egen gratis antivirusløsning Security Essentials fikk masse skryt for sin brukervennlighet, og var ikke dårligere enn mange andre programmer på å reparere problemer. Derimot falt produktet for andre måned gjennom på å oppdage styggdom.

Den store bommerten var at programvaren i liten grad klarte å oppdage såkalte «0-day»-angrep, altså tidligere ukjente angrep. Med rundt 100.000 nye former for angrep hver eneste dag, er det å oppdage ukjente angrep helt essensielt for en sikkerhetspakke.

Mens gjennomsnittet for bransjen var at de klarte å stoppe 92 prosent av ukjente angrep AV-test utsatte produktene for, klarte Microsoft bare å stoppe henholdsvis 71 og 78 prosent av angrepene i november og desember. Pakken gjorde det også vesentlig dårligere enn industrien under ett på 2-3 måneder gamle svakheter.

Det eneste de virkelig gjorde det bra på, var de mest kjente og aktive angrepene.

Andre gratis sikkerhetspakker som Avast, AVG og Check Point kunne derimot smykke seg med resulat som var på linje med mange av de mest anerkjente sikkerhetspakkene.

- 94 prosent ikke relevant

I et blogginnlegg møter Microsofts sjef for sikkerhetspakken kritikken ved å påpeke at deres statistikker viser at ytterst få av deres kunder faktisk har vært rammet av svakhetene.

De påpeker at bare 0,0033 av deres kunder var infisert av programmer som testen viste at de ikke klarte å stoppe, og at 94 prosent av svakhetene ikke var relevant for deres kunder.

Microsoft forsøker også å så en viss tvil om testgjennomføringen.

- Det er vanskelig for uavhengige sikkerhetsorganisasjoner å lage tester som stemmer helt med situasjoner som virkelige kunder opplever. AV-test har delt noen av utfordringene og svakhetene ved industriens tester i en presentasjon som de ga på AVAR (Association of Anti-Virus Asia Researchers) Security Conference i 2012. Vi er enige med dem, det er vanskelig å gjøre disse testene på en riktig måte.