Gå til sidens hovedinnhold

Antydningens filmkunst

Maria Bonnevie spiller en av hovedrollene i det russiske dramaet Forvist.

Russland - 2007. Regi: Andrey Zvyagintsev. Med: Konstantin Lavronenko, Maria Bonnevie, Alexander Baluev, Maxim Shibaev m.fl.

Aldersgrense: 11 år - egnet for voksne

I anslaget blir hovedpersonen Alex oppsøkt av sin bror Mark, som har blitt skutt i armen. Kula må fjernes uten noe sykehusbesøk, og vi forstår at de driver med ting som ikke tåler for mye dagslys. Deretter får vi se Alex dra på familiens landsted med sin kone Vera og deres to barn. Hvor hun forteller ham at hun er med et nytt barn, som ikke er hans. Brorens råd i den tunge situasjonen er enten å tilgi eller ta henne av dage – begge deler vil etter hans syn være riktig.

Forvist er et stemningsfullt og lavmælt drama som i stor grad hviler på sine skuespillerprestasjoner. Heldigvis er Andrey Zvyagintsev en svært dyktig personinstruktør. Konstantin Lavronenko, som også spilte i regissørens debut Tilbake, vant prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for sin innsats i hovedrollen. Vår egen Maria Bonnevie imponerer også som hans ulykkelige kone – på kav russisk. Filmen ville heller ikke vært like god uten fotograf Mikhail Krichman betagende og velkomponerte bilder, samt komponistene Andrej Dergachev og Arvo Pärts minimalistiske og alarmerende toner.

Regissøren og manusforfatterne er åpenbart tilhengere av antydningens kunst, noe som tidvis er en styrke og til andre tider en svakhet. Mest vellykket er innfallsvinkelen i behandlingen av brødrenes kriminelle virksomhet, som er nydelig underfortalt. Problemene i Alex og Veras ekteskap kunne imidlertid gjerne ha vært noe mer utdypende skildret. Enkelte av deres motivasjoner kan bli litt vel uklare, som igjen kan skape usikkerhet om hvorvidt alt som skjer i deres utvikling er like troverdig. Men dette er en mindre innvending.

Med sin dystre tematikk, sitt dvelende tempo og en spilletid på to og en halv time er ikke Forvist akkurat bred underholdning, men et solid stykke filmkunsthåndverk med tydelig slektskap til Zvyagintsevs gamle landsmann Andrej Tarkovskij. Ikke en film for de store massene, men en som kan gi ganske mye til de få.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken