Gå til sidens hovedinnhold

Dette er påskens sunneste

Du spiser åtte kilo appelsiner i året. Sjekk hva den inneholder.

(SIDE2): Den tredje mest spiste frukten i Norge er appelsin. I påsken slår den derimot både epler og bananer og er en soleklar vinner!

At appelsiner har blitt en tradisjon, kan kanskje være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode, skriver frukt.no på sine sider.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hva inneholder appelsinen?
En appelsin dekker dagsbehovet for vitamin C. Appelsiner inneholder også mye fiber, verdifulle mengder med fosfor, jern, kalsium og A-vitaminer. I tillegg er appelsinen en av fruktene som har høyest innhold av folat. Som de aller fleste andre frukt og grønnsaker inneholder appelsiner antioksidanter som er viktig for å ivareta et godt immunforsvar.

Hvor kommer den fra?
Opprinnelig kommer den fra Kina, og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner, da som en frukt som hadde høy status og var svært dyr i pris. De første store appelsinplantasjene i Europa ble anlagt på 1790-tallet i Spania, som fortsatt i dag er en av de største leverandør av appelsiner.

Åtte kilo appelsiner i året
Allerede i 1890 hadde vi import av appelsiner til Norge. Da importerte vi 3.58 tonn. Først i 1956 fikk vi fri import av sitrusfrukter, og appelsinen ble tilgjengelig for folk flest. Totalt spiser vi ca. 40 000 tonn appelsiner i året, noe som tilsvarer litt i overkant av 8 kg per nordmann (tall fra 2008).

Bruksområder
Naturell, som ferskpresset juice, i smoothies, i salater, i fruktsalater, i sauser, som garnityr, som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, som pynt på smørbrød, i is, i kaker, som konfekt og som marmelade.

Oppskrift appelsinmarmelade
Lag din egen, hjemmelagede appelsinmarmelade og hell den over på glass. Og vil du dele, blir det en koselig og velsmakende gave.

Ingredienser: 2 kg appelsin 2 stk. sitron 1 l vann 1 stk. vaniljestang 1 ¾ kg sukker

Fremgangsmåte: Om du ønsker kan du bytte ut vaniljestang med kanelstang.

Børst og vask appelsinene og sitronene veldig godt. Får du tak i bitre appelsiner, så er det fint. Skjær appelsinene og sitronene i to på langs og så i to på langs en gang til. Skjær frukten i tynne skiver på tvers. Ta vare på steinene og legg dem i en gaspose.

Ha alt i en stor kjele og hell på vann. Legg i snittet vaniljestang. La alt koke under lokk ca. 1 time. Ta marmeladen over på rengjorte glass eller krukker. Oppbevar mørkt og kjølig.

(Kilde: Frukt.no)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken