Mandag kveld lanserte Apple nytt OS, OS X Yosemite, altså nytt operativsystem til Mac.

Disse fremvisningene til Apple følges med argusøyne av finansmarkedene. Det er på slike at banebrytende bestselgere som iPhone, iPod og iTunes har blitt vist frem for første gang.

En skikkelig nyvinning her vil dermed sende aksjene oppover, mens en skuffelse vil senke dem.

Svekkes
Disse fesjåene selges imidlertid alltid hardt inn på forhånd, så forventningene er høye.

Det første som annonseres er et nytt operativsystem, kalt Yosemite.

Dette skuffer markedet og de senker aksjen med 1,3 prosent. Dette drar ned hele Nasdaq børsene som faller på Apple-skuffelse. Dette gjør Apple til en børstaper mandag kveld.

Generelt er teknologiselskapene på USA-børsene sendt til himmels av investorene. Parallellen er ikke helt ulik tiden før dot.com-krisen ved starten av årtusenskiftet.

- Det er klare tegn til at vi er vitne til en teknologiboble 2.0, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef hos Norcap, til Nettavisen NA24.

Hardt marked
Software er langtfra så god butikk som duppedingser, det er ikke i nærheten like oppsiktsvekkende som de siste årenes avsløringer og det er et marked med knallhard konkurranse.

Dermed styrkes spørsmålet mange stiller seg, nemlig om Apple virkelig er verdt dagens prising på 3.250 millioner kroner.

Bemerk at kvelden fortsatt er ung og at det kan snu andre veien utover mandag kveld.

Minner om IT-boble
Da IT-krisen traff markedene som en mare var nært sagt alt som kunne synominiseres med datateknologi priset urealistisk høyt.

- Selv om Apple har greid å innfri forventingene i fantasi-prisingen for 10 år siden, kan vi ikke regne med at det blir normalen. Markedet ser ikke ut til å kunne skille skogen fra bare trær, da det er en myriade av selskaper som prises på mega-multipler, sier Mikelsen.

Også nå er det en god del selskaper som det skal godt gjøres å kunne rettferdiggjøre verdien til.

Mikelsen har laget en kort liste over selskaper med skyhøy aksjekurs sammenlignet med inntjeningen (p/e).

Her ser man at Twitter har en pris/inntjening på utrolige 837. Til sammenligning regnes en aksje for å være for dyr ved en p/e på rundt 30.