Vi har kommet til den tiden på året hvor folk kommer tilbake fra ferie, høstjakkene har erstattet kortarmede skjorter og mange begynner å bli lei av mobilen sin.

Du kan da være sikker på at ryktemølla får fart på seg, for det «alle» nå lurer på er selvsagt hva Apple har i ermet.

Og skal vi tro på internett - noe vi selvsagt alltid gjør med et trailerlass med salt - så har selskapet en rekke nyheter på lur i de kommende månedene. To nye mobiler og to nye nettbrett vil snart kunne se dagens lys. I tillegg vet vi selvsagt at nye iOS7 er på vei.

iPhone 5S

Det er nå en ubekreftet opplest sannhet av Apple vil ha et event 10. september der neste iterasjon av iPhone vil dukke opp. Det vil ikke overraske noen at den etter alle solemerker vil få navnet iPhone 5S, og dermed følge i sporene til midtlivsoppgraderingene 3GS og 4S.

Det betyr samtidig at det i all hovedsak vil bli det samme designet, med samme skjermstørrelse og skjermoppløsningn.

Raskere prosessor
Dette vil altså bli en relativt minimalt oppgradert iPhone 5, der den viktigste oppgraderingen utvilsomt kommer til å bli en raskere prosessor. Det er foreløpig ikke mye vi vet, annet enn at de fleste regner med at det blir Apples nestegenerasjons egenutviklede brikke, som dermed trolig får navnet A7.

Skal vi gjette, vil vi tippe at Apple-sjef Tim Cook 10. september vil si at den nye iPhone 5S vil være «opp til to ganger raskere» enn dagens modell.

Batteri
Innvendig ser det også ut til at batteriet får en liten overhaling. Ifølge The Verge snakker vi om en forbedring på rundt åtte prosent.

Fingeravtrykkleser
Alle nye mobiler trenger en liten «wow»-faktor, og det ser ut til at 5S kommer til å gjøre dette ved å bli den første toppmobilen på markedet som får en egen fingeravtrykkleser. Ryktene skal ha det til at den vil bli lagt inn i hjemknappen, og at den i første omgang kun vil fungere som en opplåsingsfunksjon.

Ryktene skal også ha det til at denne endringen vil føre til en subtil, men potensielt viktig endring: Dagens knapp går innover i telefonen (konkav), mens med fingeravtrykkleser vil den i stedet gå utover (konveks), og bli dekket i meget hardt safirglass for å unngå riper. Dette vil i så fall potensielt si at det å legge telefonen på bordet med skjermen ned ikke vil være å anbefale.

Nytt kamera og blitzlys
De foregående ryktene ser det ut til å være enighet rundt, og de fleste ser også ut til å mene at 5S også kommer til å få et nytt kamera. Nøyaktig hvilke endringer det er snakk om er ikke helt sikkert, men tre rykter stikker seg ut.

  • Det lages to fotolys, muligens med to forskjellige farger, for bedre hvitbalansen i bilder tatt i mørket.
  • Oppløsningen økes fra 8 til 12 eller 13 megapiksler
  • Optikken forbedres for å muliggjøre høyere blender, slik at telefonen kan ta bedre bilder i mørket. Blender f2.0 ryktes for de teknisk interesserte

Ingen av disse ryktene virker å være umulige, så spørsmålet er egentlig om vi får én eller flere.

4G-støtte
Litt overraskende har det på ryktebørsen ikke vært mye snakk om radiodelen på telefonen, men iPhone 5 er i dag en hodepine for mobiloperatører over hele verden fordi den ikke støtter 4G/LTE i de frekvensbåndene som i dag i stor grad brukes i Europa og Asia.

Dette gjør derimot nær sagt alle hovedkonkurrentene.

Skal vi tro Korea Times vil iPhone 5S få en ny radiobrikke fra Qualcomm med det klingende navnet RF360, som skal støtte både raskere 4G-hastigheter, og 4G-støtte i alle tenkelige frekvenser.

Billigmobil: iPhone 5C

Det som kan bli det litt mer overraskende 10. september, er at Apple etter alle muligens vil lansere to mobiler, og den andre vil være en billigutgave. Frem til i dag har Apple fortsatt å selge tidligere generasjoner iPhone-modeller til lavere pris etter lansering av en ny telefon. Dette vil trolig fases ut ved innføringen av en ny billig-iPhone.

Betegnelsen C skal ifølge ryktene stå for «Color», og iPhone 5C blir en telefon som vil hente litt inspirasjon fra iPod Touch, som er tilgjengelig i flere farger.

5C vil bli bygget i plastikk fremfor aluminium, men skal ellers ifølge ryktene være ganske lik dagens iPhone 5 rent funksjonsmessig. Det eneste noen hevder er at den ikke vil ha Siri-støtte.

Alle ser ut til å være enige om at Apple kommer med en billigmodell for å ta nye markedsandeler, det eneste en ikke er helt sikker på er om den vil lanseres samtidig som iPhone 5S. Det kommer trolig an på hvor store lagre med iPhone 5-modeller Apple har liggende.

HTML EMBED

To nye iPad-modeller

Hvis vi ser noen måneder til fremover, så skal Apple også ha to nye iPad-modeller på vei. Dette vil ikke skje nå med det første, men vil ifølge ryktene lanseres i fjerde kvartal - i god tid før det ekstremt viktige julesalget.

Alt ligger til rette for at den nye vanlige iPad vil få en solid designendring, med en design som ligner mer på dagens iPad Mini. Det vil først og fremst si en langt mindre ramme.

Skal vi tro Bloomberg vil det nye nettbrettet bli en anelse tynnere. Dette skal en blant annet få til ved å benytte en annen skjermteknologi der selve berøringssensorlaget i skjermen blir av samme typen som vi i dag finner i iPad Mini.

Uten at det er bekreftet, ligger alt til rette for at også nye iPad vil få den nye generasjonen A7-brikke, som kommer i iPhone 5S.

En oppdatering til iPad Mini vil selvsagt også dukke opp. Siden det er såpass lenge til lanseringen er det ikke all verden av informasjon som er ute foreløpig, men alle ser ut til å være enige om at nettbrettet nå vil bli utstyrt med såkalt retina-skjerm - altså betydelig høyere oppløsning enn dagens utgave - som er akilleshælen i dagens modell.

Med høyere oppløsning er det også gitt at maskinvaren vil oppgraderes.