[Teknofil.no]: Apple har ikke noe ry på seg for å selge rimelige datamaskiner, og det stemmer nok.

Den billigste bærbare fra eplegjengen ligger i skrivende stund på 8500 kroner, mens du må ut med en 9500 kroner for grunnmodellen av alt-i-ett-maskinen iMac.

Men tar vi i betraktning maskinvare, kvalitet og design er ikke alle Macer ublu priset.

Det er gjerne først når vi legger på mer minne, velger større harddisk og krysser av for den kraftigste prosessoren at det begynner å koste mer enn det smaker. For her vet Apple å ta seg betalt. Godt betalt.

Men det er da ingen som har sagt at du må kjøpe alt fra Apple. Du kan spare tusenvis på å kjøpe tilsvarende maskinvare fra en annen butikk og sette den inn selv.

Les også: Femten myter om Mac

Store prisforskjeller

Er du ute etter en stor SSD til din nye MacBook Pro er det mye å hente.

Apple krever nemlig over 11 000 kroner for en 512 GB SSD. Kjøper du heller en Crucial m4 SSD i samme størrelse og ettermonterer selv sparer du godt over fire tusenlapper.

Det verste eksempelet er på Apples arbeidsstasjon Mac Pro. Skal du sette inn 64 GB minne og en SSD i maskinen, sparer du utrolige 20 000 kroner på å gjøre det selv.

Selv på MacBook, den billigste bærbare Apple tilbyr, kan du spare på å oppgradere selv.

Nesten 900 kroner kan du regne i din favør om du ettermonterer 4 GB minne og en 500 GB harddisk. I tillegg får du originalminnet og en 250 GB harddisk du for eksempel kan bruke til backup eller ekstern lagring.

Du bestemmer

Du står fritt til selv å bytte/oppgradere minne og harddisk på flere Mac-modeller. Og det er ikke bare lavere pris som er fordelen med å montere selv. En annen bonus er at du kan utstyre maskinen med komponenter Apple ikke tilbyr.

Det er for eksempel et meget begrenset utvalg av harddisker å velge mellom til nye Macer.

På egenhånd kan du montere både større og raskere disker. I tillegg kan du sette inn en SSD (minnedisk) i din Mac, og ikke bare de som Apple tilbyr det på.

Les også: Få raskere PC med SSD

Les hvor mye kan du spare i saken på Hardware.no.