Mac har tradisjonelt sett holdt seg godt unna de fleste former for skadelig programvare. Kombinasjonen av lav utbredelse og et annet sikkerhetsnivå enn Windows-maskiner har gjort det lite attraktivt for nettkriminelle å bruke tid på å angripe Mac-maskiner.

Flere brukere gir større risiko
Men etter hvert som Mac blir stadig mer populært, blir det også langt mer interessant å bruke tid på å angripe Mac-er. Og best av alt for de nettkriminelle: Mac-brukere er generelt ikke spesielt sikkerhetsbevisste i sin daglige bruk fordi de nettopp vet at sjansen for å bli angrepet er liten.

Men nå melder Apple-sikkerhetsselskapet Intego at titusenvis av Mac-er verden over kan ha blitt utsatt for en bakdør bakt inn i piratversjoner av nye iWork ’09 og Photoshop CS4 som distribueres gjennom flere BitTorrent-nettsteder, melder AppleInsider.

Utfører angrep mot andre maskiner
De to trojanske hestene har fått navnet «OSX.Trojan.iServices.A/B», og stammer trolig fra samme gruppe. Ifølge Intego legger programmet seg i bakgrunnen med fulle administrative rettigheter, og kobler seg opp mot en server på nettet slik at bakmennene kan ta full kontroll over maskinen.

Så langt ser det ut til at maskinene som blir utsatt for bakdøren blir brukt til å utføre såkalte tjenestenektangrep (DDoS) mot nettsteder.

- Ekstremt alvorlige konsekvenser
- Disse brukerne kan stå overfor ekstremt alvorlige konsekvenser hvis deres Mac-er blir tilgjengelige for brukere med onde hensikter, skriver selskapet på sin nettside.

Så langt skal langt over 20.000 brukere ha lastet ned den infiserte iWork ’09-pakken, og drøyt 5.000 har lastet ned Photoshop.