Helt siden iPhone kom på markedet i 2007 har YouTube kommet som en standardapplikasjon i telefonen for enkel tilgang til verdens største videonettsted - selv om brukervennligheten men kanskje ikke har vært all verden å rope hurra for.

Faktisk er den så integrert i telefonen at den ikke en gang er mulig å slette fra telefonen.

Men nå er det slutt. I den siste betaversjonen til nye iOS6 - som er operativsystemet som benyttes i både iPhone og iPad - er YouTube-applikasjonen fjernet. iOS6 vil rulles ut samtidig som iPhone 5 lanseres senere i år, men endringen vil gjelde alle dagens mobiler og nettbrett som oppdateres.

En del av en større konflikt

YouTube er som kjent eid av Google, og Apple og Google var gode venner i lang tid - Googles toppleder Eric Schmidt satt til og med i styret til Apple.

- Du kan ikke tenke på internett uten å tenke på Google, sa Stieve Jobs da den første iPhone ble lansert.

Men etter Googles enorme suksess med Android - som Apple mener er mer eller mindre en kopi av deres mobilløsning - har forholdet surnet mellom de to selskapene. Det er allerede kjent at Apple ønsker å bytte ut Google Maps med Apples egen løsning, og nå ryker også den inkluderte YouTube-støtten.

- Disse to selskapene er enige om at de ikke ønsker å jobbe sammen, sier analytiker Carl Howe til Bloomberg.

Den offisielle årsaken til at YouTube droppes er at det er en lisens som utløper, og at Google vil gjøre tilgjengelig en egen YouTube-applikasjon i AppStore. Det skal også være mulig å surfe på YouTube gjennom nettleseren Safari.

- Vi jobber med Apple for å sørge for at du har en best mulig YouTube-opplevelse på iOS-enheter, sier YouTubes talsmann Chris Dale.

Nettstedet The Verge mener at sluttresultatet for brukerne trolig blir mer reklame gjennom Googles egen applikasjon.

Gigantsøksmål

Skrittet er dermed nok en opptrapping av den etter hvert så bitre konflikten i kjølvannet av smarttelefon-revolusjonen. Apple har primært valgt seg ut Samsung som hovedfiende i kampen, som benytter seg av Googles operativsystem Android i sine Galaxy-enheter.

En rettssak er for tiden i gang i USA der de to selskapene har saksøkt «livskiten» ut av hverandre. Apple vil ha 2,5 milliarder dollar i erstatning fra Samsung for å kopiere deres produkter og patentete funksjoner - mens Samsung har svart med å saksøke Apple for en rekke patentbrudd på grunnleggende funksjonalitet.

Rettssaken er den største i rekken av rettskonflikter mellom de to selskapene som har rullet i en lang rekke land de siste årene, der en i all hovedsak har forsøkt å innføre lokale salgsforbud mot hverandres produkter.