Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er ikke farlig

Jonna fikk ødelagt ansiktet av Aquamid. Side2 ble med på den samme injeksjonen hun fikk.

(SIDE2): Tirsdag skrev Side2 om Jonna Gredsted som hadde fått ansiktet ødelagt etter å ha injisert Aquamid mellom overleppen og nesen samt de dype furene på begge sider av munnen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier hun selv i en TV-dokumentar etter at hun fikk en alvorlig infeksjon av injeksjonen, ble satt på antibiotika og måtte til slutt skjære bort geleen som ga henne store byller i ansiktet.

Les saken: Ansiktet ødelagt av rynkeprodukt

Vi tok turen til Norges fremste ekspert på Aquamid i Norge, Lars Haasted ved Christiania Park Klinikk i Oslo. Han har selv lest saken om den danske kvinnen som fikk infeksjonen og hevder at det hele nok er blåst ut av proporsjoner.

- En infeksjon forekommer svært sjelden, men det som nok har skjedd her er at hun har kommet borti åpningen i stikksårene eller at hun har brukt makeup over. Det kan ofte føre til infeksjon. Har hun først fått et munnsår er det kort vei inn til geleen som fungerer som et vekstmiddel for bakteriene, sier han til Side2.

Han forklarer så prosessen og hvordan stoffet fungerer:

-Du får et maskeverk som binder vann og disse lange plasttrådene sammen i ett slags flettverk som blir en gelé. Denne geleen er myk men volumoppfyllende. Det som skjer med den under huden er at det danner en tynn bindevevshinne rundt geleen som holder den på plass. Den vandrer ikke rundt i kroppen. Stoffet er at det legges under huden. Ikke inne i huden som Restylane, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bare 4-5 ganger
Legen hevder at i de 12 årene han har brukt Aquamid har slike infeksjoner forekommet bare 4-5 ganger.

- Får man først en infeksjon så må det ofte gjøres et lite snitt og geleen må presse ut, slik den måtte med denne kvinnen, sier han. Etter en liten stund vil huden føles helt normal igjen. Hun kan bli rød og det kan danne seg noe arrvev, men som regel vil alt gå tilbake til normalen.

- Men hva med hun som opplevde å få varige klumper av stoffet?

- Det kan være at personen har en reaksjon i vevet som er helt utenom det vanlige. At de danner seg mye mer bindevev rundt denne geleen enn andre mennesker har. Noen mennesker har en slik tendens i kroppen sin, at de får slike kapseldannelser rundt fremmedlegemer.

Vil ha varig løsning
For å demonstrere at det ikke er noe som helst fare knyttet til Aquamid, får vi være med på en injeksjon. Kvinnen på 70 år får injisert 0,7ml med Aquamid i overleppen. Noe som er helt vanlig å fylle leppene med.

- Først bedøver jeg leppen slik at hun ikke skal kjenne noe når jeg sprøyter inn stoffet, sier Haasted.

Selve stoffet inneholder 97.5 prosent vann og 2.5 prosent polyakrylamid og er en såkalt filler, som fyller opp huden i samme grad som det mer kjente produktet Restylane. Aquamid skiller seg fra Restylane på den måten at det er en permanent filler, mens Restylane kun virker i omtrent seks måneder av gangen.

- Mange har prøvd Restylane tidligere og kommer hit fordi de heller vil ha en varig løsning på rynkeproblemet, sier Haasted. Det er større lepper og fylling av furer som er mest populært, men til klinikken kommer det mange som har andre problemer enn kun kosmetiske også. Legen nevner blant annet kreftpasienter som har måttet fjerne enkelte deler av huden, ved å fylle på med Aquamid så løfter partiet seg og de blir fine igjen, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at bedøvelsen virker noen minutter gjør Haasted klar sprøyten med Aquamid som skal sprøytes inn i overleppen. Vi ser at nålen går langt inn i leppen og det ser ikke spesielt godt ut.

- Jeg kjenner ingenting, sier kvinnen. Nå kjenner jeg forresten litt, hevder hun etter litt tid.

Det tar bare noen minutter med innsprøytning før hun er ferdig. Nå retter legen opp leppen ved å gni og kjenne på den.

- Nå kjennes det bare ut som en gummistrikk. Den er glatt og fin og du har fått en fin fylde, sier han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Tidligere ble det ofte brukt et stoff som het articoll, men dette stoffet sluttet klinikken å bruke for 12 år siden.

- Det stoffet ga bindevevskuler og selv om resultatet for det blotte øyet var glatt så kjentes leppen ut som et perlekjede, sier Haasted. Han mener Aquamid er det beste og det tryggeste alternativet for dem som vil bli kvitt rynker og furer permanent.

Han forklarer at de legene som er imot stoffet er det kun fordi det er et permanent stoff og de er redd for at det kan settes feil.

Mye for pengene?
- Vi har lang studietid på dette stoffet og vi har ikke opplevd noen alvorlig fare ved det, hevder Haasted.

Hvert år behandler legen omtrent 200 pasienter med Aquamid og han tar omtrent 4 500 kroner per. dose. I motsetning til Restylane som forsvinner etter seks måneder og koster rundt 3500-4500 per. dose mener legen at pasientene får mye for pengene.

- De får et varig resultat og det er pasienten og ikke klinikken som tjerner mest på denne løsningen. Jeg tror nok det er et økonomisk aspekt inne i bildet for en del klinikker og at noen heller tenker at det er bra at pasientene kommer igjen hver sjette måned. Jeg vil heller ha fornøyde pasienter, avslutter Haasted.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken