Gå til sidens hovedinnhold

- Hvor lenge skal de snakke Norge ned?

Statsminister Jens Stoltenberg til kraftig angrep på Høyre og Frp.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): - Dette valget skal vi og må vi vinne, sa statsminister og partileder Jens Stoltenberg til stor applaus da han innledet sin tale om den politiske situasjonen på partiets på Arbeiderpartiets landsmøte torsdag.

Stoltenberg betegnet høstens stortingsvalg som et historisk retningsvalg, fordi Fremskrittspartiet for første gang inngår i det borgerlige regjeringsalternativet.

Hva mener du om talen til Stoltenberg? Si din mening i kommentarfeltet!

Han advarte sine partifeller mot å gi opp håpet, selv om de borgerlige leder på meningsmålingene.

- Jeg vet at mange av dere har tvilt gjennom vinteren. Er det mulig å vinne når høyresidens forsprang er så stort? Og svaret på det er ja, sa Stoltenberg.

- Er det noe jeg i hvert fall har lært av disse 20 årene i partiledelsen, er at meningsmålinger er ikke valg. Og det er valgresultatet som avgjør. Ingen kan i april spå hvem som vinner. Så jeg vet at vi kan vinne, påpekte han.

Følg Arbeiderpartiets landsmøte direkte:

HTML EMBED

Innledet med sorg og savn
Sorgen og savnet etter de som døde i 22. juli-terroren satte sitt preg på åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte torsdag, da navnene på alle ofrene på Utøya ble lest opp.

Arbeiderpartiet avholder sitt landsmøte annethvert år, sist gang våren 2011.

Da partileder og statsminister Jens Stoltenberg innledet landsmøtet i Oslo kongressenter torsdag, startet han med å minnes de mange fra arbeiderbevegelsen som mistet livet 22. juli.

- I dag skal vi minne hverandre om at deres drømmer lever. Våre drømmer tåler alt, de dør aldri, sa han blant annet.

Klokka 14 - da Jens Stoltenberg etter programmet skulle på talerstolen - kom meldingen om at Stortinget er evakuert. (Se egen sak)

Sang om «En god periode»
Artisten Kurt Nilsen og hans band varmet opp på Ap-landsmøtet, blant annet med sangen «En god periode», mens Jens Stoltenberg gjorde seg klar til å holde sin tale om den politiske situasjonen. Behandlingen av nytt partiprogram starter fredag. Søndag er det valg og avslutning.

- Nå må dere ikke klappe mer for Kurt enn dere gjør for meg etterpå, vitset Jens Stoltenberg etter at artisten var ferdig - litt på overtid.

Partilederen ble møtt med trampeklapp som varte ved da han omsider inntok talerstolen.

- Fire dager som vil forandre Norge
- Velkommen til landsmøte, velkommen til fire dager som kommer til å forandre Norge, sa Stoltenberg.

Les også: - Jeg har problemer med å se hva Ap egentlig står for om dagen

Stoltenberg betegnet årets stortingsvalg som et tidsskille. Han pekte på at for første gang står valget mellom en regjering ledet av Arbeiderpartiet og en regjering der Fremskrittspartiet vil være med.

- Valget kommer til å handle om trygg økonomisk styring eller usikkerhet for norsk økonomi. Det vil handle om rettferdig fordeling eller mer til de som har mest fra før, listet Stoltenberg opp.

- Kort og godt kommer stortingsvalget til høsten handle om hvordan vi vil møte de store og små utfordringene ute og hjemme, sa han videre.

- Dette valget skal vi og må vi vinne, var partilederens budskap.

- Politikk er ikke en spenningsroman
Stoltenberg tok også for seg dem som mener det uansett kan være på tide med et skifte - etter åtte år i regjering.

- Jeg innrømmer gjerne at andre land kan ha mer spennende statsbudsjetter, Hellas for eksempel. Men politikk er ikke en spenningsroman. Det er ærlig og hardt arbeid, og det er resultatene som teller. Og se hva denne politikken har gitt oss; lav arbeidsledighet og et velferdssystem i verdensklassen. Det er dette vi skal måles på. Vi er ikke actionfilmbransjen. Politikk som skaper stabilitet, forutsigbarhet og trygghet. Det er fordi vi vet at trygge mennesker våger mer. Mitt mål er ikke å styre landet på en mest mulig spennende måte, sa statsministeren, og la til:

- Mitt mål er å styre land på en så uspennende måte at menneskene i dette landet kan leve spennende liv, sa Stoltenberg til applaus fra salen.

Stoltenberg adresserte også kritikken om at Arbeiderpartiet vil styre for å styre.

Vil kjempe mot alle typer ekstremisme
- Hva er det vi vil? Hva er prosjektet vårt? Det er flere svar på det. Det ene er verdiene våre; frihet, likhet og rettferdighet, sa partilederen blant annet.

Han advarte videre mot fremveksten av ekstremisme - i og utenfor Norge - og sa at Arbeiderpartiet vil kjempe mot de som setter utsatte grupper opp mot hverandre.

- For meg går det ut på ett, om det er ytterliggående høyre eller ekstrem islam. Det er ondskapens sirkel, og vi som sosialdemokrater må stå opp mot dette. Vi slåss mot nazismen, vi sloss mot kommunismen, og nå skal vi stå opp mot dette. Vi vil aldri tillate at totalitære krefter vinner over partiet.

Det viktigste løftet til velgerne ifølge Stoltenberg er «arbeid til alle». Han pekte videre på at en rekke enkeltsaker også er viktige:

- Så er det alle sakene våre, små og store. Arbeid, skole, helse og omsorg, utbygging av Intercity, fergefri E39, alle de enkeltsakene som i sum forandrer Norge og peker ut vår retning. Når vi har vunnet valget i høst, skal vi ikke kaste bort en eneste dag. Vi kommer å fremme saker i tur og orden, sa han i talem.

- Vi går ikke fra halvgjort arbeid
Stoltenberg kom også inn på eldreomsorgen.

- For noen år siden satte vi oss store og ambisiøse mål. Vi spurte oss selv, hva trengs for å gi bedre omsorg? Jo, flere ansatte, mer kompetanse og flere plasser, sa han, og fortsatte:

- Vi satte som mål å gi støtte til 12.000 heldøgns plasser på sykehjem og i omsorgsboliger. Det målet er innen rekkevidde. Så satte vi oss mål å bygge dagtilbud for mennesker med demens. Her går utbyggingen for sakte. Vi må gjøre mer, og det skal vi. Vi er ikke en regjering som går fra halvgjort arbeid. Vi øker innsatsen, og deretter vil vi lovfeste kommunenes plikt til å gi dagtilbud til demente, sa Stoltenberg.

Han sa også at de vil avbyråkratisere helsevesenet.

- Både i eldreomsorgen og ved sykehusene må vi ta i bruk nye og bedre løsninger, digitale kjernejournaler, e-resepter, fallsensorer, bedre trygghetsalarmer. Vi vil avbyråkratisere og forenkle for å gi bedre tjenester, sa Aps partileder.

- De som trenger pleie skal få det, og de syke skal få hjelp. Men vi må ikke et øyeblikk tro at det ikke koster. God helse og trygg omsorg kommer til å koste mange milliarder i årene som kommer. For oss er valget enkelt, den regningen tar vi, sa han.

- Inderlig lei Frp og Høyres elendighetsbeskrivelse
Han avsluttet med å sparke enda mer mot høyresiden.

- Jeg er så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge. Av skolen, helsevesenet og næringslivet, sa han, til stor applaus.

- De klager over en norsk skole som de sier er i forfall. Jeg ser lærere og andre ansatte som bringer norske elever mot toppen. De roper og roper igjen om krise ved norske sykehus. Jeg ser et kompetent personell, helsearbeidere, sykepleiere og leger, som gir oss et helsetilbud i verdensklasse, sa Stoltenberg.

Han mente de borgerlige partiene snakker Norge ned.

- Hvor lenge skal vi høre på at høyrepartiene snakker ned Norge? Landet vi er glade i, menneskene vi stoler på, alt det fine vi får til sammen. Vår vei er en annen. Vi vil snakke opp dem som bygger Norge. Se dem, gi dem støtte og lede an i dugnaden, avsluttet Stoltenberg, og la til før han fikk stående applaus:

- Vi lover å stå opp for landet vårt. Vi vil skape nye drømmer. Vi skal ta Norge videre. I fire nye år!

Nettavisens liveblogg om Aps landsmøte fanger opp noe av snakket på sosiale medier. Følg den her:

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken