I et intervju med Dagens Næringsliv søndag, dukker det opp en ny regjeringskritiker fra Arbeiderpartiets egen medlemsliste. Denne gang er det tidligere Ap-politiker Rikke Lind (55), som fortsatt er medlem av partiet.

Hun tar et kraftig oppgjør med regjeringen og LOs retorikk rundt skattepolitikk og rikinger som forlater landet.

– Hvis denne utflyttingen til Sveits fortsetter, blir Norge et fattigere land, et fattigere samfunn. Den «nå skal vi ta de rike»-retorikken er helt på jordet. Og det må Støre gå ut og si ifra om. Han må verdsette næringslivsledere og millionærer som viktige i vårt samfunn, sier hun til DN.

Lind var statssekretær i næringsdepartementet fra 2007 til 2012, for Ap-statsrådene Dag Terje Andersen, Sylvia Brustad og Trond Giske. Hun har også sittet på Stortinget. Til DN sier Lind at partiet hennes undervurderer hvor populære næringslivsledere er mange steder i landet.

Lind, som ledet Akershus AUF som yngre, er nå administrerende direktør i togselskapet SJ Norge. I tillegg til Vestre, retter hun kritikken konkret mot statsminister Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Jeg håper ikke Støre, Vestre og Peggy føler at det er forskjell på dem og vanlige folk selv om de er millionærer eller mangemillionærer. Eller at Peggy føler at hennes mann skal tas ekstra hardt fordi han er millionær. Han er sikkert en strålende fyr. Vi har lik verdi, men skal yte til fellesskapet etter evne.

– Jeg håper ikke de føler de må distansere seg fra de rike fordi er rike selv, men man kan jo lure, legger hun til.

– Vi må være selvkritiske

Til DN svarer Vestre for både seg selv og statsministeren.

– Det tegnes et bilde som jeg tar sterk avstand fra, sier han og legger til at Ap også er et parti for jobbskapere, at det er bra at bedrifter går med overskudd og at de bør takkes «hver eneste dag for at de bidrar til det store spleiselaget.»

– Jeg tar sterk avstand fra merkelapper som profitører og baroner. Vi må være selvkritiske, ydmyke og lytte til vennligsinnede stemmer som forteller oss at vi kan gjøre bedre, sier Vestre til DN.

Skyter tilbake

I sitt tilsvar legger LO-leder Følsvik seg på en annen linje enn næringsministeren. Hun sier blant annet at Lind har glemt sin sosialdemokratiske hjemmelekse.

– Det er nok av folk som Rikke Lind, som bruker sin posisjon til å sympatisere med og fremme interessene til dem som har mest i samfunnet. Jeg bruker min stemme på vegne av en million arbeidstagere til å jobbe for utjevning og for å få ned forskjellene, fortsetter hun.