Onsdag bekreftet kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) at hun vil bli nestleder i Arbeiderpartiet. I Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, bedyret hun at hun er topp motivert for vervet:

– Jeg er oppriktig glad i Arbeiderpartiet, jeg er glad i politikk og Arbeiderpartiet kan få til store ting når vi er gode og sterke. Og jeg driver jo ikke med politikk fordi det er enkelt, tvert imot handler politikk om å løse problemer, sa Brenna.

Se video fra NRK-debatten:

Dersom hun blir valgt inn i Ap-ledelsen på partiets landsmøte til våren, er det i et parti i krise med målinger på under 20-tallet.

– Jeg er topp motivert til å gjøre en jobb også når det er vanskelig, slo 35-åringen fast.

– Det skal jeg ikke gjøre

Også tidligere nestleder Hadia Tajik er foreslått til et comeback i partiledelsen, noe hun selv også ønsker. På spørsmål om Brenna vil stille som kandidat dersom det blir kampvotering mellom henne og Tajik, svarte hun at:

– Nå er jo jeg i den heldige situasjonen at jeg ikke leder valgkomiteen. Jeg har sagt ja til å stå til disposisjon hvis Arbeiderpartiet vil ha meg som nestleder.

– Men hva gjør du dersom det blir to kandidater og det blir kampvotering på landsmøtet? gjentok programlederen.

– Nå har jeg sagt ja til at jeg stiller, og så skal valgkomiteen gjøre en jobb. Jeg tror alle som noen gang har spådd utfall på både politiske konklusjoner og valg av personer inn i et landsmøte i Arbeiderpartiet har angret litt på at de spådde hvordan det skulle gå, så det skal jeg ikke gjøre, sa hun

Tajik var også invitert til debatten, men ønsket ikke å stille torsdag.

– Hadia og jeg har jobbet godt sammen i regjering, og jeg har et godt forhold til henne. Og så tenker jeg at det er bra at både hun og jeg og alle andre som har lyst til å stille til verv i Arbeiderpartiet gjør det, for det er et uttrykk for at Arbeiderpartiet er et viktig parti, sa Brenna om det.

– Ap er mer enn Giske

En annen tidligere Ap-nestleder som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, er Trond Giske. I november i fjor tok AUF-leder Astrid Hoem et kraftig oppgjør med Giske i Debatten på NRK. Hun mente Giske er en del av problemene som partiet nå har.

Brenna sa at hun forstår Hoems frustrasjon.

– Jeg mener nok at Trond kunne vært litt mer opptatt av å bidra konstruktivt inn i det felles Arbeiderpartiet, og ikke bare bruke krefter på å kritisere partiledelsen. Samtidig mener jeg det er bra at vi har diskusjoner rundt i partiet om ulike politiske løsninger, sa hun i Politisk kvarter, og la til:

– Så jeg forstår Astrids frustrasjon veldig godt, og så tenker jeg at Arbeiderpartiet er veldig mye mer enn Trond Giske. Vi er mange tusen mennesker som er glad i dette partiet og som hver eneste dag står på og gjør en jobb. Det å vie oss selv og alle andre enn Trond Giske oppmerksomhet mener jeg er en viktig oppgave for Arbeiderpartiet framover.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har støttet AUF-lederen.