Gå til sidens hovedinnhold

Én av tre har selvmordstanker

Arbeidsledighet faller unge tungt for brystet.

(SIDE2): Det er den britiske veldedige ungdomsorganisasjonen «Prince’s Trust» som avdekker hvor vanskelig unge tar det å være arbeidsledig.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Mindre fornøyd med livet
Én av tre unge mellom 16 og 24 år har hatt suicidale tanker, noe som også indikerer at de som er uten arbeid eller utdannelse er betydelig mindre fornøyd med livet, helsen og familien enn dem som har arbeid.

Undersøkelsen ble utført blant 2088 unge personer, hvorpå 130 av dem var arbeidsledig. Den ble gjort i forbindelse med lanseringen av «Prince’s Trust’s» kampanje «Undiscovered», som ønsker å samle inn én million britiske pund i uken for å hjelpe arbeidsledige og dårlig stilte unge tilbake i arbeidslivet.

Eksperter advarer
Ifølge Daily Mail advarer nå eksperter mot at hvis en slik trend blant arbeidsledige fortsetter, så vil unge kunne oppleve permanente psykologiske ettervirkninger. Rapporten viser også at en fjerdedel av de som er eller har vært arbeidsledig i denne aldersgruppen også har en tendens til å krangle med foreldre og familie.

Den samme gruppen antas videre å ha dårligere helse, dette basert på at én av ti oppgir i rapporten at arbeidsledigheten ledet dem mot alkohol- eller narkotikamisbruk.

Konstant deprimert
I rapporten kan man også lese at en fjerdedel av de som sliter med å finne arbeid synes at livet mangler retning, og en tredjedel føler seg deprimert hele eller nesten hele tiden. De arbeidsledige i undersøkelsen var også mer troende til å si at de ikke hadde særlig håp for fremtiden enn de som var i arbeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rapporten viste også følgende:

- De arbeidsledige var mindre fysisk aktiv enn de med arbeid, med 28 prosent som innrømmet at det å ikke være i jobb gikk ut over helsen.

- Én av seks arbeidsledige i denne gruppen oppga at de aldri trente eller var fysisk aktive.

- Unge personer i jobb frykter også for sin egen fremtid.

- Det er et stort gap mellom arbeidsledige og jobbende unge når det kommer til lykke.

Norsk ungdom også mest utsatt
I Norge er både kvinner, ungdom og eldre langt mer yrkesaktive enn gjennomsnittet ellers i Europa, det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) fra 2008. Likevel er arbeidsledigheten klart høyere for ungdom enn for befolkningen for øvrig. Ifølge SSB var ledigheten blant ungdom mellom 15 og 24 år i 2006 på 8,6 prosent, mens den totalt var 3,4 prosent. For det store flertall i denne aldersgruppa er utdanning hovedaktiviteten. Det gjelder også mange av de ungdommene som defineres som arbeidsledige.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken