Gå til sidens hovedinnhold

- Det er vanskelig der ute

Markedet holder pusten før månedens viktigste rapport.

7,3 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen startet i desember 2007.

Fredag ettermiddag legger det amerikanske arbeidsdepartementet frem rapporten som omtales som månedens viktigste, sysselsettingen utenom jordbruket i USA.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Ledighetsrate 10,2 prosent
I markedet er det ifølge nyhetsbyrået Bloomberg ventet et tap på 125.000 arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren i USA. Det innebærer at fallet i sysselsettingen bremser litt opp. I oktober forsvant det 190.000 jobber.

Samtidig er det ventet at arbeidsledighetsraten skal holde seg uendret på 10,2 prosent. Dette er den høyeste ledigheten på 26 år.

Utviklingen i arbeidsmarkedet følges tett fordi dette er avgjørende for privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen.

Nordea optimistiske
I Nordea Markets er de mer optimistiske til dagens tall enn flertallet av økonomene i Bloomberg-undersøkelsen.

- Vi venter en liten bedring i fredagens arbeidsmarkedsrapport for november etter to skuffende svake måneder. Antall sysselsatte venter vi skal falle med 100.000 i november etter minus 190.000 og minus 219.000 i oktober og september. Vi venter mindre fall i november mye på bakgrunn av bedringen vi har sett i 4-ukers snitt for førstegangssøkere til dagpenger. Arbeidsledighetsraten venter vi faller ned til 10,0 fra 10,2 prosent, fordi den siste økningen på 0,4 prosentpoeng var mye større enn trenden har vært de siste månedene, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Økonomene i DnB Nor Markets har derimot skrudd ned sine forventninger.

- Den negative overraskelsen i oktober var at ledighetsraten steg til 10,2 prosent. Konsensus venter ingen endring fra denne i november. Vi tror tallene blir verre enn konsensusanslagene og venter 175.000 færre jobber og ledighet på 10,3 prosent, skriver meglerhuset i en rapport.

- Det er vanskelig der ute
Presiden Barack Obama hadde torsdag kalt inn næringslivs- og fagforeningsledere på en idèdugnad om arbeidsmarkedet.

- Det er ingen tvil om at det er vanskelig der ute akkurat nå, men vi har også hørt noen spennende ideer og forslag om hvordan vi kan anspore til nye ansettelser, sa presidenten.

Han erkjente at til tross for bedringen man har sett i den økonomiske utviklingen i USA i høst, henger arbeidsmarkedet etter.

- Til tross for fremgangen vi har sett, er mange virksomheter fortsatt varsomme med å ansette, sa han da han møtte pressen etter møtet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Før Obama setter kursen mot klimatoppmøtet i København og Nobelpris-utdeling i Oslo i neste uke, skal han tirsdag holde en tale om økonomien hos tenketanken Brookings Institution i Washington.

Forvarsel
Onsdag viste en rapport at sysselsettingen innen privat sektor falt med 169.000 i november, ifølge tall fra Automatic Data Processing og konsulentselskapet Macroeconomic Advisers. I forkant ventet økonomene at sysselsettingen ville falle med 150.000, viser estimater fra Dow Jones Newswire. Samtidig ble sysselsettingsfallet for oktober redusert til 195.000 fra 203.000 som opprinnelig ble meddelt.

Myndighetenes rapport legges frem klokken 14.30 norsk tid.

Kommentarer til denne saken