Gå til sidens hovedinnhold

- Jobbkrisen er ikke over

Ledigheten har ikke steget like mye som fryktet, men det er fortsatt mørke skyer som truer.

Bemanningsbransjen tør ikke helt friskmelde arbeidsmarkedet. Til tross for at flere avlyser finanskrisen er det flere mørke skyer som kan skygge over for jobbmarkedet.

NA24 – din næringslivsavis

Proffice inviterte pressen i forbindelse med fremleggelsen av sin arbeidsmarkedsundersøkelse. To ganger i året gjennomfører selskapet denne undersøkelsen, og denne gangen forsøkte de å kartlegge situasjonen for midlertidige ansettelse.

– Det er for tidlig å avblåse jobbkrisen, sa administrerende direktør Per Bergerud i Proffice da han startet sin presentasjon.

Rundt 1129 bedriftsledere og 1307 ansatte har besvart en rekke spørsmål. Inntrykket er at det fortsatt er en vei å gå før krisen kan avblåses.

Kan ikke fortsette slik
Han mener det er mange forhold som må avklares før en varig bedring kan påberegnes. Som sjef for bemanningsselskapets Proffice norske virksomhet ser Bergerud at det fortsatt er en del mørke skyer på himmelen. Den sterke norske kronen og høyere rente enn i hos våre handelspartnere vil kunne skape problemer. I tillegg medfører høyere norsk lønnsnivå en klar svekkelse av konkurranseevnen.

Bergerud mener at det ikke kan fortsette slik.

Fortsatt er det for lav rekruttering til faste stillinger. Bemanningsselskapene rekrutterte 989 personer til faste stillinger i tredje kvartal. Selv om det er en oppgang fra det foregående kvartalet så er det kun en tredjedel av hva tilfellet var under toppårene 2006 og 2007.

Nå maner han til forsiktighet i de kommende lønnsoppgjørene.

Moderasjon
– Det vi trenger er mer moderasjon i lønnsutviklingen, og det krever et godt samarbeid på tvers av politikken. Vi kan ikke ha det slik det har vært de siste årene. Det tok av en god stund før finanskrisen, og vil må tilbake til et mer normalt nivå, sier Per Bergerud til NA24.

Han mener at et normalt nivå vil ligge på rundt to til tre prosent i årlig lønnsvekst. Selv om krisen ikke kan avblåses helt, så er det verste bak oss.

– Hoveddelen av krisen kan vi avblåse, men enkelte sektorer vil fortsatt slite, sier Bergerud.

I tillegg viser Bergerud til at antall ledige stillinger er på vei ned, mens ledigheten er på vei opp. En annen utvikling de følger er hvor mange søkere det er til hver ledige stilling. Nå er det nesten fire søkere til hver ledige stilling, mens under toppårene var det færre enn to.

Lav ledighet
Arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at ledighetsraten lå på 3,1 prosent i september. Det er god under det økonomene ventet på forhånd. Tallene viser at antallet arbeidsledige var uendret på 81.000 personer. Sysselsettingen falt med 2.000, men det gjorde også arbeidsstokken.

Les mer: Ledigheten overrasker

Oljefondet og ikke muligheten til å bruke milliarder fra avkastningen på fondet har gjort at Norge ikke er like hardt rammet som våre nærmeste naboer.

– Norge har kommet veldig godt ut av finanskrisen. Vi kan ikke fortsette å konkurrere på denne måten, sier Bergerud til NA24 og gjør det klart at han har tro på at den nye finansministeren Sigbjørn Johnsen vil kunne finne en løsning på utfordringene.

Blant annet trekker Proffice frem at verkstedsindustrien og selskaper innen skipsbygging i 2011 og 2012 risikerer å stå uten ordre. Så langt har denne sektoren klart seg godt på bakgrunn av ordrebøkene, men nå begynner arbeidet å bli ferdig.

– Lavere enn fryktet
Likevel merker Proffice at det går mot en bedring i markedet.

I tredje kvartal leide norske bedrifter inn arbeidskraft for 8,7 millioner timer. Det viser bransjetall fra bemanning i NHO Service.

Selv om det er en nedgang på 1,2 prosent sammenlignet med andre kvartal, så er tendensen bedre enn antatt.

– Til tross for nedgang er den likevel lavere enn fryktet, skriver Proffice i sin rapport.

Sammenlignet med tredje kvartal i fjor har det vært en nedgang på 24,8 prosent i antall timer. I samme periode har nedgangen i faste ansettelser falt med 59,1 prosent.

Les også: Her er drømmesjefene

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken