Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var arbeidsledigheten på 3,5 prosent i november mot 3,3 prosent i oktober. Sysselsettingen falt med 12.000 personer, mens arbeidstilbudet falt med bare 6000 personer, noe som fører til en økning på 6000 arbeidsledige.
Pilen for arbeidsledigheten peker oppover. I mai var ledigheten på 3 prosent, mens den nå altså er økt til 3,5 prosent – 94.000 arbeidsledige.
Økningen er jevn fordelt mellom kjønnene. Det er også en økning for de under 25 år, men det er en sterkest økning i alderen 25–74 år.
Den oppadgående trenden i antall arbeidsledige står i klar kontrast til den registrerte ledigheten, de som søker dagpenger, som har vært uendret i samme periode.
– Fortsatt skaper dagens tall tvil om styrken i økonomien og det som oppfattes som et stramt arbeidsmarked. Ledighetstallene samsvarer med svake tall i detaljhandel og industriproduksjonen, skriver Nordea og mener at sannsynligheten for en renteøkning er relativt liten.
I våre naboland Sverige og Danmark er også utvikling negativ. I Sverige økte arbeidsledigheten fra 7,9 til 8,1 prosent fra august til november, mens den i Danmark gikk opp fra 7,4 prosent til 7,9 prosent. Til sammenligning økte ledigheten her til lands med 0,4 prosentpoeng i samme periode, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå.
