Gå til sidens hovedinnhold

Disse kan gjøre jobben til et mareritt

Her er fem typer som passer spesielt dårlig i et arbeidsmiljø.

GÅ TIL NETTAVISEN JOBB

En jobbkandidat kan ha god kompetanse, sjarmere arbeidsgiver i senk på jobbintervjuet, men likevel være et uriktig valg.

Feilrekrutteringer er dyrt, både økonomisk, men også for arbeidsmiljøet.

- Vi vet det foretas mange feilansettelser. Grunnene er mange, men først og fremst fordi man ikke bruker valide evne- og personlighetstester, eller ikke har strukturerte intervjuer. I verste fall kan feilansettelser føre til et dårligere arbeidsmiljø, andre kan få en økt arbeidsbelastning, noe som igjen gi generell mistrivsel og økt turnover, sier fagsjef Helene Tronstad Moe i Adecco til Nettavisen.

Ifølge det svenske nettstedet Chef.se er det fem persontyper som vanligvis ikke fungerer godt i et arbeidsmiljø.

1. Kritikeren
Det er positivt å være kritisk, helt til en viss grad. Blir du for kritisk, fungerer det negativt på arbeidsplassen. Den kritiske er ofte av høy kompetanse, intelligent og god til å organisere. Problemet er at kritikeren ofte har vanskeligheter med å bedømme andre på en åpen og positiv måte. Personen kan fort ødelegge kollegenes entusiasme, og slår i hjel gode ideer. En kritiker passer sjelden i organisasjoner som må være eksperimentelle eller kreative.

Ny jobb?Skriv en CV som imponerer

2. Den sårede
Som arbeidsgiver må man ovenfor denne personen vokte sine ord med omhu siden vedkommende har vansker med å håndtere kritikk. Personen har også vanskelig med å si fra når noe trår over grensene. Vedkommende kan være et problem på arbeidsplassen siden følsomheten kan lede til at hele virksomheten begynner å unngå konflikter.

3. Forklareren
Denne personen bruker lite tid på å løse problemet og utvikle seg selv. Mesteparten av tiden går på å forklare hvorfor ting har gått feil. Arbeidsgiver orker ofte ikke å gi personen feedback, siden budskapet sjeldent når fram. Istedenfor at samtalen dreier seg om konstruktive muligheter og fremtiden, dreier den seg om selve historien til feilen og hvorfor den oppsto. Da er det vanskelig å komme fram til løsninger.

4. Den administrative katastrofen
Under jobbintervjuet kan det riktignok være lett å bli blendet av personens evne til å kommunisere, men i arbeidslivet er personen ustrukturert, usystematisk og impulsiv. I personlighetstester kan kandidaten score høyt på energi og ambisjon, men mindre når det gjelder konsentrasjon og nøyaktighet. I en arbeidssituasjon kan man merke at vedkommende planlegger dårlig, det er dårlig med oppfølging og alt gjøres i siste liten. Dette kan føre til stress for de andre medarbeiderne.

5. Pratmakeren
Denne personen bruker mer tid på å starte og lytte til samtaler enn å gjøre en jobb. Dette kan forstyrre virksomheten og kolleger kan bli irriterte. Er personen også av det dominerende slaget, kan det bli enda verre.

Mer fra Nettavisen Jobb:

- Du får ikke lov å jobbe

Lyver på seg titler

«Du får 5000 kr hvis du ligger med meg»

Personlighetstester brukes av mange rekrutteringsbyråer og virksomheter for å få gjøre en så riktig ansettelse som mulig.

Den mest anerkjente personlighetsmodellen (NEO PI-R) måler fem typer personlighetstrekk; graden av emosjonell stabilitet, medmenneskelighet, planmessighet, ekstraversjon og åpenhet for nye erfaringer. I forskningen mener man at alle mennesker med normal psyke kan beskrives med utgangspunkt i disse fem faktorene.

- Bruken av gode evne- og personlighetstester øker validiteten på rekrutteringen. Uten slike tester må man i større grad stole på magefølelsen, noe som ikke alltid er like lurt, sier Moe.

ANNONSE:Her er ledige stillinger

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus