Area 51 er verdens mest berømte militæranlegg som offisielt ikke eksisterer. Dette området på drøyt 900 kvadratkilometer ute i Nevadaørkenen nord for Las Vegas er blankt på alle kart.

Det er ikke mulig å komme i nærheten med bil, og selv luftrommet er avsperret helt opp til verdensrommet.

Pussig nok dukker det tydelig opp på Google Earth med sine to enorme rullebaner i forlengelsen av den inntørkede Saltsjøen Groom Lake.

Her har et helt lite samfunn holdt til i over 50 år med å utvikle USAs topphemmelige spionfly og usynlige bombefly siden Den kalde krigen.

Indiana Jones

Hemmeligholdet rundt Area 51 har for lengst gitt basen hellig status for ufologer og konspirasjonstilhengere.

Millioner av «X-Files»-fans mener at «sannheten» finnes i hangarene her ute, at det er her CIA og Pentagon oppbevarer små grønne menn i dypfrysere og forsker for å avsløre hemmeligheten bak anti-gravitasjonssystemene på havarerte UFO-er.

Indiana Jones har vært her, og Lara Croft. I filmen «Independence Day» benytter heltene en av UFO-ene herfra til å lede angrepet mot invasjonen fra verdensrommet.

Men etter drøyt 50 år med hemmelighetskremmeri har de tidligere ansatte ved noen av prosjektene fått lov til å snakke.

Og det viser seg at mange av mytene ikke er så ville allikevel.

Les også:

16 historiske og vitenskapelige fakta

Voyager 1 forlater solsystemet

Prosjekt «Oksekjerre»

CIA anla basen i 1955 av to grunner. For det første kunne den uttørkede bunnen av Saltsjøen brukes som rullebane i alle retninger.

I tillegg lå Groom Lake midt ute i en øde ørken, milevis fra folk. Perfekt for å beskytte de hemmelige flyprosjektene fra nysgjerrige øyne.

Det legendariske spionflyet U-2 ble først utviklet her. Men da Francis Gary Powers ble skutt ned over Sovjetunionen i 1960, sprakk hemmeligholdet.

Nå trengte man et fly som fløy høyere og raskere og var usynlig for de sovjetiske luftvernrakettene.

På Area 51 jobbet allerede 200 ingeniører, vitenskapsmenn og piloter med å utvikle prosjekt «Oxcart» (oksekjerre).

Navnet ble valgt for å skjule at det dreide seg om forløperen til «Blackbird» flyet som kunne komme opp i 3,5 ganger lydhastigheten.

Paradise Ranch

Testpiloten Kenneth Collins og ingeniøren Thornton Barnes, nå er henholdsvis 82 og 74 år, var to av de CIA-håndplukkede spesialistene som jobbet på «Paradise Ranch».

Kallenavnet på basen var ironisk ment. Her kunne man tilbringe flere uker midt ute i ørkenen langt borte fra familien.

En vårdag i 1963 tok Collins av med det topphemmelige A-12 Oxcart. Med en svingradius på bortimot 400 km i toppfart, var han over i nabostaten da flyet begynte å vingle før det styrtet.

Collins klarte å skyte seg ut og landet uskadd på et jorde.

Snart kom tre karer kjørende i en pickup. De hadde cockpithetten liggende på lasteplanet og tilbød ham skyss bort til vraket.

– De var de første sivilistene uten top secret-klarering som hadde sett flyet, forteller han til Los Angeles Times 46 år etter.

For å holde dem unna, løy han og sa at flyet hadde atomvåpen om bord. CIA kamuflerte det hele som et helt vanlig jagerflykrasj, men de var ikke ferdige med saken.

Karene som hadde plukket ham opp, måtte undertegne taushetserklæringer med trussel om straffeforfølgelse.

Collins selv måtte ta sannhetsserum før han ble tatt under avhør for sjekke om han hadde røpet noen hemmeligheter.

Underjordisk anlegg

Men hva med alle mytene om at havarerte, flygende tallerkener ble gjemt og undersøkt i underjordiske anlegg på basen?

Barnes forteller at myten er delvis sann. I hvert fall når det gjelde det underjordiske anlegget. Han jobbet selv på et atomrakettprosjekt i et slikt anlegg like i nærheten av Area 51.

Når det gjelder hemmelig forskning på utenomjordiske farkoster, dreide det seg om å skru fra hverandre sovjetiske MiG jagerfly som CIA hadde fått kloa i for å se hvordan de fungerte.

Aliens

Highway 375 er den nærmeste landeveien utenfor basen som er åpen for allmenn ferdsel. Den går også gjennom et av landets mest øde ørkenområder.

Utallige UFO-observasjoner opp gjennom årene har gitt den det offisielle navnet Extraterrestrial Highway.

Hit valfarter fortsatt UFO-tilhengere fra hele verden. De fleste tar turen innom baren og hotellet Little A’le’inn (uttales alien) i det støvete tettstedet Rachel, Nevada.

Kenneth Collins har dessverre ingen opplysninger som backer påstandene om utenomjordisk besøk. Tvert imot.

Han forklarer at formen på A-12 Oxcart var helt annerledes fra det folk forbandt med et fly. Skroget hadde en lang, tynn nese som stakk fram fra den brede, flate akterseksjonen.

Når trafikkflygerne som passerte over Nevada ved solnedgang kikket opp, så de undersiden av Oxcart som strøk forbi i 3500 km/t.

Nesten hver gang titaniumskroget reflekterte solstrålene mens det beveget seg like raskt som et geværprosjektil over himmelen, skapte det nye UFO-rapporter.

Les også:

10 måter å sove ubehagelig på en benk

Ex-Playmate Beatrice lever ut drømmen i LA

Bøddelfamilien drepte 757 mennesker