Gå til sidens hovedinnhold

Ser du hva som blir neste års viktigste farge?

Årets farge 2014 er en miks av nordmenns to favorittfarger.

DOGA (SIDE2): Og fargen for 2014 er blågrønt.

Det er absolutt ingen tilfeldighet at en av Norges største fargehandlere har valgt nettopp den kombinasjonen.

- Blågrønt kan du rett og slett ikke gjøre feil med. Den kan man male absolutt hvor som helst. På små eller store flater, og den er flott i kombinasjon med andre farger, sier kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth, til Side2.

Tredje gang

Det er tredje gang Årets farge lanseres. De to foregående fargene har vært henholdsvis grønn og lilla.

For å velge en trendfarge for året baserer Fargerike seg på analyser de selv foretar på nasjonalt plan, internasjonale trender og undersøkelser de foretar om nordmenns fargevaner.

- Vi ser at vi er i ferd med å bevege oss ut av det nøytrale, og inn en mer fargerik epoke. Vi kommer til å bli like fargerike som på 60-tallet, men på en litt annen måte, sier Dagny under foredraget pressen er invitert til på DogA i Oslo.

Vi elsker blått!

Både menn og kvinner har blå som favorittfarge. Både grønt og blått er altså kombinasjonen til neste års vegger, tak og møbler.

Og grunnen?

- Det er den «nye nøytral». Blågrønt kan kombineres med et helt utvalg av andre farger, fra fargesterke til duse, og får de til å skinne. Den tilfører varme til veggene selv om den er nøytral og beskrives som enkel, beroligende og avslappende, forklarer den kreative lederen.

I de tusen hjem landet rundt har nordmenn blitt mer bevisst på fargebruk enn det hvite, beige og grå trendene som har fulgt oss siden tidlig 2000-tallet.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Og en av fargene man ser tendensen av er helt klart blågrønt i et stort spenn fra helt lyse variasjoner til mørkere.

Tre stilarter

I et helt nytt fargekart presenteres de nye fargene sammen med ti kontrastfarger man kan leke seg med.

De blågrønne nyansene kommer i alt fra bleke akvamarinnyanser til kraftig og mørk petroleum.

Samtlige er inspirert av naturen - fra bardommens sommerdager til kjølige novemberkvelder med mørke farger og fantastiske solnedganger.

- Fargekartet er delt i tre deler under fanene norsk sommer, norsk nostalgi og norsk eklektisk.

Sistnevnte stil var også med for 2013, da fargen var lilla.

- Eklektisk er en uredd og overraskende måte å leke seg med farger på. I Norsk sommer er uttrykket lyst og lett med innslag av kraftigere farger som gult og oransjerødt. Nostalgi er nøkkelordet for neste års stilretninger, og i stilretningen Norsk nostalgi ser vi den i form av duse, lett støvete og behagelige fargepaletter, sier Dagny.

Kontrastfargene går fra friske fargebomber som lollipop og sommersol, duse varianter som terrakotta og støvete blå til de mer eklektiske og småfrekke fargene som furu (knallgrønn), frekk magenta (ja, det er navnet) og potentilla (en nyanse av korall) i det nye fargekartet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken