(SIDE2:) Årets julefilmer snikstarter egentlig 19. desember med det som spås å bli julens store kinoopplevelse, nemlig Aksel Hennie i «Max Manus».

Les mer om film på Side2

Max Manus - 19. desember

Den norske filmen antas å trekke et variert og stort publikum på kino. «Max Manus» har allerede fått 15 års aldersgrense på grunn av enkelte nærgående skildringer av nedskytninger og tortur. Filmen tar først og fremst for seg Max' krig. Dermed har man også av dramatiske årsaker droppet enkeltpersoner og satt sammen hendelser rundt Max Manus. Dette har allerede skapt en viss kritikk, men filmskaperne sier at den historiske konteksten er sann.

SE VIDEO AV MAX MANUS

HTML EMBED
video_embed(11687,1);

The Boy in the Striped Pyjamas - 26. desember

David Heyman er mest kjent som produsenten bak Harry Potter, men innimellom lager han noen riktige fine, andre mindre filmer - som denne. «The Boy in the Striped Pyjamas» ser holocaust gjennom en tysk offisersønns øyne. Når far blir beordret som leder for en konsentrasjonsleir, og gutten blir venner med gutten bak gjerdet, går sannheten om farens arbeid etter hvert opp for ham. David Thewlis, kjent som Lupin i Harry Potter, er allerede prisbelønt for rollen som nazioffiseren.

SE VIDEO AV MØTET MELLOM GUTTENE

HTML EMBED
video_embed(11837,1);

Historien om Despereaux - premiere 26. desember

Hva er vel julen uten en tapper liten musehistorie? Dette er den animerte og tidvis actionmettede beretningen om Despereaux. En liten mus med litt for store ører, som har for mange ambisjoner i forhold til sitt lille liv. God moral har den og.

SE VIDEO AV DESPEREAUX HER

HTML EMBED
video_embed(11841,1);

Alle de usynlige barna - 26. desember

I denne filmen er vi tilbake i det mer alvorlige. De siste årene har filmskapere laget filmer om sitt forkjærlighet for Paris i «Paris Je t'Aime». I denne filmen er det Unicef som har gitt sju av verdens mest toneangivende filmskapere utfordringen å portrettere barns hverdag. Spike Lee, Ridley Scott, Emir Kusturica og John Woo er fire av regissørene som forteller deg sin historie.

Australia - premiere 26. desember

Mens vi er på bokstaven A så er det selvfølgelig Baz Luhrmans «Australia» med Nicole Kidman og Hugh Jackman som er julens store episke, romantiske drama. Men ikke la deg lure helt - dette er også en form for slapstickkomedie, i alle fall i begynnelsen. Og Luhrmans «Moulin Rouge»-hånd er sterkt tilstede. Bakteppet er annen verdenskrig, og Australia er fremdeles et land i startgropen på mange måter. Luhrman, som også ga oss «Rome + Juliet» maler med den bredeste pensel og har selv sagt at han ville lage en australsk «Tatt av vinden». Den er også like lang. 2 timer og 35 minutter.

SE VIDEO AV AUSTRALIA

HTML EMBED
video_embed(10896,1);

Anywhere But Home - premiere 26. desember

Denne filmen går av en eller annen grunn under navnet «Four Christmases» i USA og har Reese Witherspoon og Vince Vaughn i hovedrollene som paret som hvert år har rømt fra skilte foreldre og til varmere strøk. Dette året går imidlertid alt galt og paret finner seg i favnen på fire kravstore foreldre. Ifølge amerikanske medier tålte visst Witherspoon og Vaughn ikke trynet av hverandre under innspillingen, noe som skal ha påvirket resultatet - ifølge kritikerne. Men det hindret ikke amerikanerne i å vippe filmen helt til topps på kinobesøket i helgen som var.

SE VIDEO AV ANYWHERE BUT HOME

HTML EMBED
video_embed(11838,1);

En julefortelling - premiere 26. desember

Og mens vi er inne på familiedrama, så får vi også et på fransk denne julen. «En julefortelling» er imidlertid ikke av den varmeste sorten. Mor Catherine Deneuve innrømmer nemlig gladelig at hun ikke elsker alle sine barn like mye.

SE VIDEO AV EN JULEFORTELLING HER

HTML EMBED
video_embed(11840,1);

Klassen - premiere 26. desember

Og mens vi likevel er på den franske galeien, så har endelig Gullpalmevinneren fra Cannes funnet veien til norske kinoer. Ved hjelp av dokumentarisk stil forteller regissør Lauren Cantet historien om to timer inne i et klasserom på en ungdomsskole der de fleste involverte faktisk spiller seg selv. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men filmen har fått de beste kritikker.

SE VIDEO AV KLASSEN

HTML EMBED
video_embed(11858,1);

Beverly Hills Chihuahua - premiere 26. desember

Denne filmen gikk rett til topps på amerikanske kinoer, og handler som tittelen antyder om de mest bortskjemte firbeinte i glitterbyen på den amerikanske vestkysten. Filmen sjarmerte kinogjengerne ved å sees helt fra dyrenes side og retter seg mot hele familien.

SE VIDEO AV BEVERLY HILLS CHIHUAHUA

HTML EMBED
video_embed(11839,1);

Vanære - premiere 26. desember

Livet rett etter at apartheidregimet ble avsluttet i Sør-Afrika var ikke lett verken for landets svarte eller hvite befolkning. «Vanære» er en filosofisk historie, basert på Nobelprisvinner J.M Coetzees roman med samme navn, og handler om folks nesten uforståelige veivalg basert på en kollektiv skyldfølelse. John Malkovich spiller hovedrollen.

To verdener - premiere 26. desember

Saras familie er medlemmer i Jehovas vitner, og det passer dårlig når hun forelsker seg i en gutt utenfor det religiøse samfunnet. Kan man velge mellom familie og kjærlighet? Spør denne danske filmen regissert av Niels Arden Oplev, som også jobber med Stieg Larsson-filmene.

Niko & Veien til stjernene - premiere 26. desember

Finsk animasjon har hevet seg de siste årene. Denne gang møter vi reinsdyrkalven Niko som vet at pappa reinsdyr er en av Julenissens mest erfarne slededragere. Dessverre forlot han også Niko som liten, og ingen tror Niko når han sier at han en dag skal fly han og.

SE VIDEO AV NIKO

HTML EMBED
video_embed(11861,1);

Yes Man - premiere 26. desember

Gummitrynet Jim Carrey velger sine roller med lange mellomrom for tiden, men nå er han tilbake i «Yes Man». Forrige gang vi møtte Carrey i en liknende situasjon så kunne han ikke lyve. Denne gangen må han si ja - til alt. Terence Stamp spiller fryktinngytende ja-terapeut.

SE VIDEO AV YES MAN

HTML EMBED
video_embed(11825,1);

Whatever Lola Wants - premiere 26. desember

En film som oppfordrer til dans. Lola er 25 år og bor i New York der hun jobber som postbud, men drømmer hver dag om en karriere som danser. Hun bor sammen med sin gode egyptiske venn Youssef, som er homoseksuell og har flyttet til drømmenes land for å kunne leve slik han ønsker. Men når hun flytter til Egypt må hun ta de kulturelle forskjellene innover seg. Men hun er ikke en jente som gir opp, og blir om mulig enda mer besatt av å finne legenden Ismahan, og lære seg denne vakre dansen på tross av alle hinder!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!