Gå til sidens hovedinnhold

Årets koseligste julefilm

Endelig en julefilm som ikke leverer julen i A4-format. Og det gjør den på rørende og underholdende vis.

Pitbullterje (Pitbullterje). Norge 2005. Regi: Arild Fröhlich. Med: Petrus A. Christensen, Jørgen Foss, Atle Antonsen, Kristin Skogheim

Sensur: Alle

Regissør Arild Frölich, har sin spillefilmdebut med denne filmen. Etter lang fartstid i NRK, blant annet med dokumentarfilmer, kom han frem til at han vil trives bedre i å fortelle gode historier i fiksjons form. Det skal vi være glade for, for «Pitbullterje» er blitt en rørende og underholdende film.

Vi møter Jim som bor alene med sin sterkt nevrotiske mor. Hjemme er han «den voksne» i huset som er nødt til å sørge for alle innkjøp og praktiske gjøremål utenfor hjemmet. Moren tør nemlig ikke å gå ut. Ute er han hakkekyllingen i venneflokken, og samtidig redd for å belaste moren med sine problemer. I garasjen har han sitt fristed, der han leker med Playmo-figurer og drømmer seg bort om slik livet skulle ha vært.

En dag får Jim en ny klassekamerat, gigantiske Pitbull-Terje. Den nye gutten tvinger Jim til å være bestekameraten hans, og etter hvert oppdager Jim at han har mange flere gode kvaliteter enn de såkalte vennene hans. Det bygger seg opp mot et oppgjør der Jim må ta stilling til ting både ute og hjemme.

«Pitbullterje» er likevel ikke bare en søt og moralsk film. Den er sterkt underholdende, med mange scener der regissøren utviser et godt blikk for humoristiske detaljer. Mye humor er det også i Playmo-animasjonene som er laget på gamlemåten.

Samtidig tar filmen opp store tema, som morens angst, på en tydelig og fin måte. Kristin Skogheim er veldig troverdig og tilstedeværende i rollen som den nervøse moren. Atle Antonsen har sin skuespillerdebut i rollen som Pitbull-Terjes fordrukne far. Her som i rollen som komiker utviser han evnen til å endre karakter.

Hovedrolleinnehaveren Petrus A. Christensen er av regissøren beskrevet som et gullfunn for filmen, og det må vi gi ham rett i. Norge har fått en ny barnestjerne som vi forhåpentligvis får ser mer til i fremtiden.

LES INTERVJU MED ARILD FRÖHLICH HER

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken