Gå til sidens hovedinnhold

Årets mest perfekte film?

Fredag er det premiere på «Om forlatelse». Keira Knightleys film som er spådd å bli årets store Oscar-vinner. Se video.

(SIDE2:) «En tilnærmet perfekt adapsjon av et litterært verk» er filmen over Ian McEwans berømte roman, «Atonement» eller «Om forlatelse» blitt kalt. Fredag får vi selv se om det er sant.

Forvirret tenåring
I «resten av verden» hadde denne dramatiske historien premiere i fjor, men her hjemme valgte man å vente til januar før man slapp den løs på publikum.

«Om forlatelse» er beretningen om en familie som blir drevet fra hverandre da 13 år gamle Briony (Saoirse Ronan) ser søsteren Celia (Keira Knightley) og hennes store kjærlighet Robbie (James McAvoy) i et heller erotisk møte.

LES OGSÅ: Blir dette årets nye stjerner?

Forvirret og mystisk tiltrukket på samme tid misforstår trettenåringen med den livlige fantasien hva som foregår. Og da en grufull forbrytelse begås nær familiens herregård, trer Briony frem som det eneste øyevitnet og angir Robbie for det hun oppfatter som mishandling av sin søster.

Handlingen kommer til å ri hennes samvittighet hele livet, og det er hennes forsøk på å be om forlatelse som er filmens historie.

Det erotiske scenen mellom Robbie og Keira Knightley var ekstremt koreografert - til det punkt at James McAvoy sa at det var noe av det verste han hadde gjort i sin skuespillerkarriere.

SE VIDEO AV OM FORLATELSE HER

185898

Intimt og actionfylt
«Om forlatelse» spenner fra det helt intime kjærlighetsforholdet mellom Celia og Robbie til gedigne slag og actionscener under andre verdenskrig der Robbie havner etter hvert.

- Skalaen av Dunkirk-slaget var noe som jeg synes var ekstremt spennende å se om jeg fikk til rett og slett fordi det var så stort, sier regissør James Wright.

- Det var 1000 menn, mye vær, mye sand og 350 mennesker bak kamera. Jeg kan ikke skjønne at vi fikk det til, sier McAvoy til Empire.

Oscar-paret
«Om forlatelse» er laget av Joe Wright som sørget for å hjelpe Keira Knightley på veien til hennes første Oscar-nominasjon med sin versjon av Jane Austens «Stolthet og fordom». Deres samarbeid nummer to ser ut til å gi like store frukter ettersom «Om forlatelse» spås til å bli en av de virkelig store Oscar-kandidatene i år. Wright sto også bak Knightleys reklame for Chanel.

Det hjelper selvfølgelig at Keira Knightleys motspiller er James McAvoy, den sympatiske skotske skuespilleren fra «Last King of Scotland» og som snart blir å se mot Angelina Jolie i «Wanted». McAvoy er på full fart oppover i Hollywood.

Dramatisk som virkeligheten
Ian McEwans bok er både i stil og oppbygging intrikat og med flere spennende vendinger. Det var disse som gjorde at boken fikk et stort publikum. Dog har den ikke vunnet like mange priser som hans bøker «Amsterdam» og «Lørdag». McEwans personlige krigshistorie er for øvrig nesten like spennende som boken. I 2002 oppdaget han at han hadde en bror som var seks år eldre enn ham.

Broren var et resultat av en affære moren til McEwan hadde med hans far under krigen da hennes første ektemann var ved fronten. Siden de to hadde et utenomekteskapelig forhold, ble broren adoptert bort. Etter krigen giftet de seg imidlertid og fikk Ian McEwan.

LES OGSÅ:Toppforfatter fant ukjent bror

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken