Gå til sidens hovedinnhold

Årets miljøverstinger

Regnskogfondets Hagemøbelguide blinker ut Plantasjen som «årets regnskogversting», tett fulgt av blant andre Ballerud Hagesenter og Hødnebø.

Regnskogfondet offentliggjør sin Hagemøbelguide hvert år, basert på kartlegging av utvalget hos hagemøbelforhandlere.

Fokus på de alvorlige konsekvensene av hogst i regnskogen har fått flere forhandlere til å slutte å selge hagemøbler av regnskogtre. Plantasjen går i motsatt retning og utvider sortimentet med regnskogtømmer fra Malaysia.

Les også dette fra Klikk.no
Slik unngår du regnskogmøbler
50 sneglefrie planter
Flett utesesongen inn

Går i feil retning
- Plantasjen er den eneste kjeden som går i feil retning ved å selge regnskogsprodukter de ikke har hatt tidligere, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

- Det er utrolig at en seriøs forhandler kan forverre sin egen miljøprofil, særlig nå som miljø og regnskogsbevaring har blitt et viktig tema i både Norge og resten av verden, sier Ranum.

Solgt teak i årevis
Plantasjen har solgt teak og annet tropisk trevirke i mange år, men nytt av året er at kjeden også tilbyr solsenger av tresorten meranti (shorea). Dette er regnskogstømmer som hogges i de truede skogområdene i Sørøst-Asia. Av annet tropisk trevirke selger Plantasjen teak, akasie og eukalyptus.

Plantasjen har mer enn 90 hagesentre i Norden og vil passere hundre varehus neste år.

Ballerud en gjenganger
En annen listeversting er Ballerud Hagesenter i Bærum, som sammen med Hødnebø toppet listen i fjor. Ballerud har figurert på listen i mange år. Da Aftenposten intervjuet Gunnar Faale ved Ballerud i fjor, sa han:

- Jeg har ingen planer om å slutte å selge disse møblene. Jeg alene kan ikke gjøre dette. Da mister jeg omsetning.

Han bryr seg ikke om at møbelsalget er med og skaffer inntekter til militærdiktaturet i Burma.

- Da snakker vi politikk, og det blander jeg meg ikke bort i. Det har ikke noe med meg å gjøre. For våre kunder og for meg, så er det greit, sa Faale i intervjuet.

Last ned guiden
Regnskogfondets guide kan lastes ned her (PDF). I den kan du lese mer om ulike tresorter, hvorfor det ikke er merkeordninger og sertifiseringer vi kan stole på, og annen nyttig informasjon om hagemøbler og regnskogtre.

Artikkelen er levert av Klikk.no

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn