Gå til sidens hovedinnhold

Årets morsomste leke?

Enkelte ganger dukker det opp ting som bringer frem barnet i deg. Se video!

Til jul i fjor fikk jeg en fantastisk morsom leke. Det var et ultralett minihelikopter som både skulle fungere til inne- og utebruk. Det var av den enkleste sorten, såkalt 2-kanals helikopter, der det eneste du kan styre er hastigheten på hovedrotoren og bakrotoren.

Ingen form for tilting av hovedrotoren, vridning av rotorbladene og andre funksjoner som vi finner på store helikoptre. Likevel var det fantastisk morsomt.

Tåler mindre enn du liker
Det eneste problemet var at jeg ødela en støttepinne, som var en vesentlig del av helikopterets gyrostabilisator, den andre dagen jeg fikk kost meg med helikopteret..

Mangel på full kontroll, og svært liten toleranse for vind gjør at myke landinger en en sjeldenhet. Det er rett og slett begrenset hvor mye juling et slikt helikopter kan tåle. Dette til tross for at produsentene ikke er snaue med å love både det ene og det andre når det gjelder den strukturelle styrken å disse lekene bygget av plastikk og isopor. Siden har ikke mitt helikopter flydd.

En flygende øyenstikker
Men gleden av et så banalt leketøy har satt seg fast i mitt hjerte. Gleden var derfor stor da jeg i forrige uke fikk tilgang på et splitter nytt FlyTech Dragonfly.

Dette er kort sagt en mekanisk øyenstikker som er bygget rundt samme listen som disse små lekehelikoptrene: Enkle og morsomme flygende leker som barn i alle aldere kan kose seg med uten å være redd for å krasje i bakken og ødelegge fjernstyrt utstyr til mange tusenlapper.

Forskjellen mellom et vanlig helikopter og Dragonfly er at sistnevnte ikke har noen rotor, men i stedet har fire vinger (ornithopter) på lik linje med en øyenstikker.

Flyr som et ekte insekt
Dragonfly flyr dermed ved hjelp av samme prinsipper som dyr. Ifølge produsenten er dette verdens første radiostyrte flygende insekt, og vi tror dem så gjerne.

Fullt oppladet skal du kunne kose deg med helikoptert i rundt ti minutter før du igjen må lade det i 20 minutter. Oppladingn skjer gjennom fjernkontrollen som drives av seks

Selve vingepinnene er av syltynn karbonfiber, og løfteflaten er tynn plastikk.

Dette legger grunnlaget for en litt spesiell flyopplevelse som ligger et sted mellom et fjernstyrt fly og helikopter. Alle som har sett en øyenstikker fly vet egentlig hva de kan vente seg: Uforutsigbar flygebane, men likevel et høyst manøvrerbart leketøy.

Se video av flyopplevelsen under, dessverre filmet med litt dårlig utstyr.

188183

Pass deg for vinden
Produsenten skryter av at dette er et innendørs leketøy, og det gir vi dem delvis rett i: Flyet egner seg nemlig ikke utendørs hvis det er mer enn et hint av vind. Insektet er rett og slett alt for lett til å kunne takle vind.

Kommer det et lite vindpust så fyker den i bakken så det virkelig synger. Varer vindpustet litt lenger enn et normalt nys så kan det hende du må ut på løpetur etter et insekt som virkelig blir tatt av vinden på en høyst bokstavelig måte.

Det er likevel viktig å påpeke at Dragonfly gjør seg best ute forutsatt at det er vindstille, for det er ingen enkel oppgave å fly den lille rakkeren innendørs. Med mindre du synes det er veldig moro å krasje skal du nemlig ha relativt stor plass og lite møbler for at det skal gå smertefritt å fly inne. Årsaken er den relativt uforutsigbare flygebanen – og da snakker vi uforutsigbar både i x, y og z-aksen.

Ikke verdens mest holdbare leke
Produsenten har lagt med et ekstra sett med plastikk for vingene, men etter et par dagers bruk skulle det vise seg at det ikke var den skjøre og tynne plastikken som vingene består av som skulle revne. Derimot var det en av karbonfiberpinnene i vingene som ikke tålte påkjenningen av å gå i bakken og bli kastet bortover asfalten av vinden for n-te gang.

Med lange utstikkende vinger som beveger seg i høy fart så skulle det egentlig bare mangle at det kom til å gå galt på et eller annet tidspunkt.

Mykt underlag, for eksempel en gressplen, vil trolig forlenge levetiden betydelig, og passer du på å alltid fly når det er vindstille så har du mange timers moro foran deg. Alt i alt er Dragonfly en vanvittig morsom opplevelse så lenge det varer.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året