Gå til sidens hovedinnhold

Årets nye reisemål

LILLESTRØM (side2.no): Over 1000 utstillere fra 60 land. Ønsker du en reise utenom det vanlige er tilbudene mange. Vi har oversikten.

Årets reiselivsmesse på Lillestrøm er den største noensinne i Norge, med over 1000 utstillere fra mer enn 60 land. De prøver alle å friste nordmenn til å reise ut i verden.

Blant utstillerne på reiselivsmessen er flere «nye» land i år. For første gang er land og øyer som Uganda, Botswana, Slovakia, Shetland og Aruba på plass. Dessuten er det med nye arrangører fra Island, Ecuador, Portugal og Karibia. Italia stiller svært sterkt på messen i år. Destinasjoner som de palestinske områdene og Vietnam er også tilbake.

Dessuten frister en rekke norske utstillere med opplevelser i mange varianter, fra gårdsturisme til fiske av kongekrabbe.

En tydelig trend på årets messe er en økning av de mindre nisjeoperatører som tilbyr opplevelsesreiser til aktive mennesker. Turene går ofte til Afrika, Asia, og Sør-Amerika.

Det flomrammede landet Sri Lanka deltar for første gang på reisemessen. For de er det svært viktig å få tilbake turistene så fort som mulig siden turistindustrien på Sri Lanka utgjør 20 prosent av landets økonomi. Et annet land som har vært utsatt for en større katastrofe de siste årene er Bali, men nå kan bransjen melde om en gledelig økning i antallet reisende til denne destinasjonen.

Øst-Europa
Chartermarkedet har ikke vokst noe vesentlig det siste året, men det kommer stadig nye reisemål.

- Hellas og Spania er fortsatt de mest populære destinasjonene våre, men Italia har vokst kraftig det siste året. Som i alle andre bransjer er det en retrotrend og det betyr at de eldste destinasjonene er blitt i skuddet igjen. Men fjorårets klare vinner var Kroatia. Dette landet eksploderte som reisemål i fjor, sier direktør Leo Berbu i Apollo Norge.

Han mener at denne trenden vil fortsette og at folk vil vende seg østover. Bulgaria har blitt de unges nye favoritt og Romania blir garantert sommerens billigste reisemål. Nytt av året er Montenegro som destinasjon. Felles for alle disse reisemålene er det lave prisnivået og de flotte lange strendene.

Afrika
Nordmenn har også fått smaken på Afrika. Sør-Afrika, Kenya og Tanzania har vist vei for andre afrikanske land som nå satser på turisme. Rwanda, Uganda, Zambia og Botswana er blant nyhetene på Reiseliv05.

16 000 nordmenn valgte Sør- Afrika i 2003, men landet har fortsatt stort potensial.

I tillegg kommer Namibia sterkt i år og vi kan endelig tilby safarier for småbarnsfamilier. I tillegg garanterer vi vindusplass for alle, sier direktør Leo Berbu i Apollo Norge.

I fjor ble Enjoyafrica kåret til beste stand og etter det ble de kontaktet av Norad som ville samarbeide for å lansere Uganda som nytt turistmål. Dette er en del av Norads utviklingsprosjekter i sør der turismen er blitt en viktig faktor.

De sponset sammen med Handels og Servicenæringens Hovedorganisajon guttene i Enjoyafrica og de har nå utviklet et nytt tilbud som er en gorillasafari i Uganda. I dette landet finnes den størst gruppen av fjellgorillaer og sjimpanser. De har 10 national parker og er foreløpig ikke utsatt for masseturismen. Men for å bli med på en slik safari forutsetter det at en er i god fysisk form og over 16 år.

Zimbabwe og Botswana er to nye reisemål som Wikstrôm Reiser satser på dette året. Her vil man oppleve en annen del av Kruger National Park en den man ser i Sør-Afrika.

Zimbabwe har et av Afrikas frodigste dyrebestander. Naturen er fantastisk, og skifter fra tjukk skog over savannene til vannrike flodområder. Et av de mest fantastiske syn i verden kan ses her, når Victoria Falls sender kaskader av vann i et fritt fall på over 100 meter ned i Zambezifloden.

Mens i Botswana kan du dra på elvesafari og oppleve en bestand på 50 000 elefanter på svært nært hold. Landet bugner av rå natur og ville dyr. Det er få turister i de store nasjonalparkene, fordi landet fører en eksklusiv turisme til høye priser.

Asia
Buthan også kalt Tordendragens Land er et reisemål i Asia for de som vil ha det mer eksklusivt. Dette er et lite land som ligger inneklemt mellom India i sør og Tibet i nord. Landet har lenge vært nærmest lukket for turister, men er nå åpnet, om enn i en begrenset form. Kun ett flyselskap flyr inn til Bhutan – deres eget Druk Air.

Skal man besøke dette fjellandet oppe i Himalaya, må man bestille sin reise mange måneder i forveien. Det er det vel verdt å gjøre, for Bhutan er «et levende museum», ja, kanskje det beste Shrangi-La! Dette er stedet å reise for de som liker å gå i fjellene og oppleve kulturen. Hvis en også vil på stranden er dette et sted som lar seg kombinere med en badeferie i Thailand.

Hvis du vil se mer om reiser til Buthan gå til www.orkide.no.

Eventyr
Hvis du har vært innom alt av storbyer og charter, så er det kanskje på tide med noen skikkelige utfordringer. Da bør du sjekke ut Hvitserk/Eventyrreiser. De har spesialisert seg på nettopp opplevelsesreiser. Her kan du bli med på Sydpol-ekspedisjon, dra på havkajakk på Grønland, fottur i Usbekistan og bestige fjelltoppen Elbrus i Kaukasus. Men du må selvsagt være i god fysisk form og over 18 år.

Hvis du vil se mer om opplevelsesreiser gå til www.hvitserk.no.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken