Gå til sidens hovedinnhold

10 ting som gjorde 2008 bra

Sjekk trendene og dingsene som har gjort året som gikk til et bra år.

Hvert år kårer vi i Nettavisen det vi mener er årets største oppturer og nedturer i det teknologiske året som har gått. På listen finner vi både enkeltprodukter som skiller seg ut, enkelthendelser som virkelig utmerker seg som viktige - og ikke minst trender i den positive retningen.

10. Spillåret
I fjor kåret vi spillhøsten til en av årets oppturer, mye på grunn av supersuksesser som Call of Duty 4. I år er vi nødt til å utvide det til rett og slett hele året. 2008 har vært et år hvor de gode spillene har kommet på rekke og rad.

Spill som Far Cry 2, LittleBigPlanet, GTA 4, Fallout 3, FIFA 09, Mirror's Edge, Spore, Super Smash Bros. Brawl og Left 4 Dead gjør at vi kan se tilbake på 2008 som et år da vi koste oss med spillene.

9 MTVMusic.com
MTVs musikktjeneste er kanskje ikke den mest revolusjonerende tjenesten siden Google, men det er fantastisk å ha tilgang til et gigantisk musikkbibliotek i god kvalitet uten å måtte filtrere ut alt rasket som ligger på YouTube og andre videotjenester der kvaliteten varierer ekstremt.

8. Norton Internet Security 2009
2008 har vært et forferdelig år når det gjelder antall nye former for skadelig programvare. Trolig kommer det til å dukke opp rundt 1,1 millioner nye former for malware i år - og det er mye.

I flere år har vi nærmest avskrevet Symantec som leverandør av sikkerhetsprogramvare som en kan leve med på vår datamaskin, men dette er nå snudd totalt på hodet med den nye NIS 2009-pakken. Programmet er utrolig lett, eksepsjonelt uplagsomt, er utstyrt med en meget effektiv virusscanner - og kanskje aller viktigst så oppdateres den vanvittig ofte - og havner i toppen i stort sett det som finnes av effektivitetstester.

7. iPhone 3G/AppStore
Da iPhone endelig ble lansert i Norge tidligere i år var den på mange måter allerede gammelt nytt, og er i seg selv ikke noen utrolig stor opptur.

Derimot så er ting som skjedde i kjølvannet av denne lanseringen svært interessant. Apples AppStore viste virkelig fram potensialet til iPhone, og kanskje enda viktigere viste den at det er mulig å bruke en mobiltelefon til så utrolig mye mer enn bare tekst og tale. AppStore har rett og slett vært en ubetinget suksess.

Så får vi heller bare se bort ifra at Apple sensurer innholdet på tjenesten i altfor stor grad, og at programmene der ikke fungerer med andre mobiltelefoner.

6 HTC Touch HD
HTCs nyeste smarttelefon er den første touchmobilen etter iPhone som har klart kunststykket å ikke bli satt helt i skyggen av nettopp iPhone, og få påklistret stempelet som en iPhone-kopi.

Med en fantastisk skjerm, alt tenkelig av funksjoner og ikke minst en forbedring av HTCs TouchFlow som skjuler det heller middelmådige brukergrensesnittet til Windows Mobile, er det liten tvil om at dette er årets mobile opptur.

5. Fastpris på mobiltelefoni
MTU, som nå dessverre er slått konkurs, startet en flott trend i Norge der privatpersoner endelig kunne få muligheten til å ringe tilnærmet ubegrenset til både mobil- og fasttelefoner for et fast beløp i Norge.

Dette initiativet brøt opp en totalt meningsløs trend i markedet der alle satset på «venneabonnement» der du kunne ringe og/eller sende gratis SMS til personer som hadde samme operatør. Det førte også til at Telenor-eide Talkmore kom med et enda bedre tilbud, og nå har også NetCom helt i det skjulte lansert et tilsvarende tilbud.

4. Prisnedgang flatskjermer
I fjor kåret vi prisfallet på flatskjermer til årets aller største opptur, og dette prisfallet har bare fortsatt inn i 2009. Dette har gjort at du nå kan få gigantiske flatskjermer til helt akseptable priser, og mellomstore skjermer til «lommerusk».

Hvem skulle tro for et par år tilbake at det i dag skulle bli mulig å kjøpe en 42" HD-skjerm til rundt 5000 kroner?

3. Spotify
Dette er tjenesten som igjen har gitt oss et glimt av håp om at musikkindustrien tar internett på alvor som et marked der det er muligheter, fremfor å bruke alle krefter til å kjempe mot den teknologiske utviklingen.

Spotify som koster 99 kroner i måneden, eller gratis tilgang mot å høre på 30 sekunder musikkreklame i timen, og gir deg tilgang til en nærmest ubegrenset mengde musikk er rett og slett genial på de aller fleste områder. Tjenesten er fortsatt i betafasen, og potensialet er enormt.

2. Mobilt bredbånd - og utbredelsen
2008 er året der mobilt bredbånd virkelig har begynt å bli et ord som gir mening. Det var mye oppstuss rundt 3G ved lanseringen, men kapasiteten nettet har vært altfor dårlig til å virkelig fungere til datatrafikk.

I løpet av 2008 har derimot både Telenor og NetCom satset knallhardt på HSDPA/Turbo 3G, og nå er hele 3G-nettet i hele Norge oppgradert til nye hastigheter som virkelig begynner å minne på noe. Dette har ført til at det nå er den delen av telebransjen som virkelig er i utvikling.

I kjølvannet av denne utbyggninge ser vi også at stadig flere bærbare datamaskiner selges med integrerte 3G-løsninger, som gjør det mulig å komme på nett nær sagt over alt uten ekstern adapter. Det er utvilsomt fremtiden. Nå venter vi bare på enda mer kapasitet.

1. Blu-ray vant HD-kampen
Da HD-DVD ga opp kampen om å bli neste generasjons DVD-format, etter at Warner Brothers skiftet side, var det en gledens dag for de aller fleste, med unntak av aksjonærene i Toshiba. Ikke nødvendigvis fordi Blu-ray var et bedre format å bli sittende med i årene som kom, men fordi en kamp mellom giganter i teknologiindustrien ble avsluttet. Det var en kamp som utelukkende var negativ for forbrukerne.

Etter at alle vet hva de skal satse på har prisene gått nedover og utvalget har blitt betydelig bedre. Velkommen til HD i hjemmet!

Disse kom nesten med på listen

Creative Suite 4
I fjor havnet Adobes Photoshop CS3 på listen over oppturer, og jammen meg rakk de ikke å lansere en ny versjon i løpet av 2008. Oppdateringen i år var litt mer subtil enn CS3-utgaven, men gjennom hele Creative Suite-pakken var det meget viktige oppdateringer som vil spare brukerne for fryktelig mye tid.

At Photoshop nå også utnytter skjermkortet i en helt annen utstrekning enn tidligere er kanskje det aller viktigste i pakken, utover en stadig tettere integrering mellom alle programmene. Mangelen på de virkelig store nye funksjonene gjør likevel at pakken i år ikke havner på topplisten.

Netbooks
Trenden med billige, små bærbare datamaskiner er en av de aller klareste i 2008, og salget tar virkelig av på enkelte modeller. Og er det noe vi ikke har noe imot så er det små og billige bærbare datamaskiner.

Dessverre leveres det for lite av de virkelig populære maskinene i Norge, Microsoft nekter produsentene å lage disse maskinene som de egentlig ønsker - og forbrukerne ser fortsatt ikke ut til å akseptere at Linux benyttes i stedet for Windows.

Neste uke kårer vi årets nedturer.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?