Gå til sidens hovedinnhold

Årets presang

Er du blant dem som ikke fikk akkurat det du ønska deg til jul når det gjaldt musikk? Da kommer det et tips til egenpresang her som kan hjelpe: «Fearless Leader» av og med John Coltrane er intet mindre enn jazz- og musikkhistorie.

John Coltrane

Fearless Leader

Prestige/Concord/Universal

John Coltrane ville ha fyllt 80 år i 2006, men han gikk bort allerede 17. juli 1967 – kun 40 år gammel – på grunn av leverkreft. I løpet av sine få tilmålte år på kloden makta Coltrane å forandre jazzhistoria og han har betydd – og betyr fortsatt – svært mye for svært mange.

Klikk her for å lese flere anmeldelser på Side2

John Coltrane var ingen stjerne fra starten av. Han jobba knallhardt for å nå fram til uttrykket sitt og denne boksen med seks CD-er handler om hans første periode som leder i platestudio forteller oss mye om det. Fra 31. mai 1957 til 26. desember 1958 spilte Coltrane inn en enorm mengde musikk som blei utgitt på 11 LP-er fra 1957 til 1965: «Coltrane», «Traneing In», «Soultrane», «Lush Life», «Settin’ the Pace», «Standard Coltrane», «Stardust», «The Believer», «Black Pearls», «Bahia» og «The Last Trane». Her er alt samla i kronologisk rekkefølge.

Like før disse innspillingene begynte hadde Coltrane fått sparken fra Miles Davis på grunn av upålitelighet i forlengelsen av alkohol- og heroinavhengighet. Coltrane tok et oppgjør med seg sjøl, dro hjem til sin mor i Philadelphia og med hjelp a henne og sin daværende kone, Naima, la han alt dopbruk bak seg for godt. Tilbake i New York var han klar for vel 18 måneder i studio som skulle vise oss en John Coltrane i voldsom utvikling.

Vi får servert 48 kutt der vi nesten merker utviklinga til Coltrane fra session til session. Hans voldsomme kraft og intensitet, hans lag på lag med lyd og toner og hans helt spesielle, litt spisse og skarpe, men samtidig inderlige tone har skapt skole og blant annet vår egen Jan Garbarek så lyset da han hørte Coltrane for første gang tidlig på 60-tallet.

Coltrane hadde ikke kommet så langt at han hadde noe fast band da disse innspillingene fant sted. Kjernen av medspillere her er henta fra Miles Davis sitt band på denne tida – bassisten Paul Chambers og pianisten Red Garland – mens andre meget dyktige bidragsytere var trompeterne Donald Byrd, Wilbur Harden, Freddie Hubbard og den totalt ukjente Johnny Splawn, barytonsaksofonisten Sahib Shihab, pianisten Mal Waldron, trommeslagerne Albert ”Tootie” Heath, Arthur Taylor, Louis Hayes og Jimmy Cobb og bassisten Earl May.

Denne praktboksen inneholder også ei flott bok med historikk rundt innspillingene, Coltrane og de opprinnelige tekstene til de 11 LP-ene. Musikken er likevel det aller viktigste og vi får høre Coltrane i alle slags tempi – i tillegg til å kunne formidle de utroligste ting i raske tempi, så viser han også hvilken fantastisk balladetolker han var. Musikken er en blanding av Coltranes eget materiale og kjente standardlåter – uansett gjør Coltrane noe helt spesielt med stoffet.

«Fearless Leader» er en strålende manifestasjon av en meget viktig periode i John Coltranes musikalske utvikling. John Coltrane skulle vise seg å bli en av de aller viktigste musikantene i jazzhistoria – her hører vi en sentral del av årsaken til det.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser