Gå til sidens hovedinnhold

Neste generasjons overvåkning

USA har skapt «altseende» øyne på himmelen.

HTML EMBED

VIDEO: Klikk på startknappen over for å se hva overvåkningskameraet er i stand til å gjøre.

DARPA, USAs beryktede forskningslab som pønsker ut fremtidens militær- og våpenteknologi, har nettopp demonstrert nøyaktig hvor nøyaktig mennesker kan overvåkes.

I dokumentaren «Rise of the Drones», fra kringkastingsorganisasjonen PBS, får vi se hva som skjer når verdens mest høyoppløselige overvåkningsplattform monteres i buken på en drone.

Kameraet har en oppløsning på 1,8 gigapixler og kalles ARGUS-IS (som er vesentlig lettere å huske enn Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System). Det er utviklet i samarbeid med BAE Systems og er såpass hemmelig at artikkelen om kameraet på Wikipedia ikke inneholder stort mer enn DARPAS målsetning for systemet:

«The mission of the Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance - Imaging System (ARGUS-IS) program is to provide military users a flexible and responsive capability to find, track and monitor events and activities of interest on a continuous basis in areas of interest. The overall objective is to increase situational awareness and understanding enabling an ability to find and fix critical events in a large area in enough time to influence events. ARGUS - IS provides military users an "eyes-on" persistent wide area surveillance capability to support tactical users in a dynamic battlespace or urban environment.»

Det kan se ut til at utviklerne begynner å nærme seg målsetningen. I videoen i toppen av artikkelen kan du se hvordan ett kamera kan overvåke en middels stor, amerikansk by i imponerende/skremmende detalj.

- Dette er neste generasjon overvåkning. For første gang har vi faktisk tillatelse fra myndighetene til å vise de grunnleggende mulighetene i systemet, sier Yiannis Antoniades i BAE Systems.

Han er mannen som har utviklet og designet kameraet.

- De er viktig for befolkningen å vite at disse mulighetene eksisterer, sier han.

Vi får likevel ikke se selve sensoren.

- Siden vi ikke får lov til å avdekke noen av delene sensoren består av, får dere bare se noen fine plastikkduker, sier sjefutvikleren i dokumentaren.

Vi får imidlertid se hva sensoren er i stand til. Ifølge Antoniades kan én ARGUS-utstyrt drone erstatte hundre predatordroner som overvåker et område tilsvarende en middels stor, amerikansk by.

Fra en høyde på drøyt fem kilometer dekker den et område på rundt 40 kvadratkilometer samtidig som den kan følge med på gjenstander så små som 15 centimeter på bakken.

Bildene strømmes direkte til bakken, men systemet lagrer også video om bord. Ifølge teknonettsiden Gizmodo dreier det seg om én exabyte - én million terabyte - om dagen. Det tilsvarer 5000 timer med høyoppløselig video.

- Du kan gå bakover i tid og se hva som skjedde på dette spesielle stedet for tre dager, to timer og fire minutter siden, og du vil se hva som skjedde som om du så på det direkte, forklarer Yiannis Antoniades.

Hvorvidt ARGUS er tatt i bruk eller ei, er hemmeligstemplet.

- Men en ting er sikkert. Altseende øyne på himmelen som aldri glemmer, er ikke science fiction. De er en virkelighet. Og for alt du vet, kan de holde øye med deg, skriver gizmodobloggeren.

Yiannis Antoniades forklarer at for å skape en sensor som var i stand til å fange virkeligheten på denne måten, måtte han finn opp en ny type bildebrikke. Løsningen viste seg å være noe de fleste har i lomma - mobilkameraer.

- Inne i denne mobiltelefonen, finner vi et bitte lite kamera. Hvis du fjerner linsen og det meste annet, sitter du igjen med en bildebrikke. Og hvis du tok 368 av de bildebrikkene, lagde en mosaikk av dem og begynte å knipse bilder, da ville du hatt ARGUS, sier Antoniades.

Argusøyne

Begrepet «argusøyne» kommer fra gresk mytologi hvor Argos Panoptes - «Argos den altseende» - var et stort monster med hundre årvåkne øyne over hele kroppen.

Den som har «argusøyne» er i overført betydning svært vaktsom og årvåken. Å følge noe med «argusøyne» vil si å observere meget nøye og svært mistenksomt. Argusøynene er ofte kritiske.

I mytologien ble Argos Panoptes satt av Hera til å passe på en av Zevs' elskerinner, og Zevs ba Hermes om hjelp. Argos' øyne byttet på å sove, så noen var alltid åpne. Dette løste Hermes ved å spille på sølvfløyten sin og lure Argos' øyne i søvn. Noen versjoner forteller også at han snakket øynene i søvn med kjedelig prat.

Deretter kappet han hodet av beistet. Øynene ble tatt ut og satt på fjærene til påfuglen, av Hera.

LES FLERE SAKER:

HTML EMBED

VIDEO: Klikk på startknappen over for å se hva overvåkningskameraet er i stand til å gjøre.

Kommentarer til denne saken