I 2004 kjøpte forlegger Erling Kagge maleriet «Surfing Nurse» i serien «Nurse-paintings» av den eksentriske kunstneren og fotografen Richard Prince.

Kagge ble angivelig tilbudt to bilder av denne kunsteren til 700.000. Han var sjenerøs og tilbød sin venn og prinsessegemal Ari Behn å kjøpe et av disse. Men prinsessegemalen takket nei til å bruke 350.000 kroner, noe Ari har flere millioner grunner til å angre på.

28.februar i fjor solgte Kagge nemlig bildet sitt videre for over 22 millioner kroner gjennom auksjonshuset Philips de Pury.

Orker ikke møte Kagge
Det er sjefredaktør Magnus S. Rønningen i det nye magasinet MASSIV som avslører at Ari Behn ble tilbudt et tilsvarende bilde fra Erling Kagge samme år, men takket nei.

- Hvorfor takket du nei til å kjøpe Kagge sin gullinvestering, et fotografi av kunstneren Richard Prince og samtidig en gevinst på over 20 millioner kroner, spør Rønningen.

- Det spør jeg meg selv om hver dag. Kagge...jeg liker jo Erling Kagge...han er en sammensatt kompis. Han ringte meg på kvelden i 2004 og spurte om jeg ville kjøpe et bilde av Richard Prince. Han hadde nemlig fått tilbud om kjøpe to stykker. Vi hadde snakket en del om Prince tidligere og det var snakk om 350.000 kroner. Jeg tenkte at det må jeg bare gjøre. Men uten å skylde på noen andre, så...vel...jeg nølte. Noen andre endte med å kjøpe det maleriet.

Angivelig kjøpte skipsreder Hans Rasmus Astrup det andre bildet.

- Og Kagge solgte sitt eksemplar for over 22 millioner kroner i fjor, spør Rønningen.

- Ja, svarer Behn.

- Surt, spør Rønningen.

- Der er så surt at jeg orker ikke å treffe Erling lenger. Hver gang jeg ser ansiktet hans tenker jeg på det. Og det er kanskje litt dumt, for han er som sagt en kul kar, svarer Behn.

- Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte Aris historie, sier forlegger Erling Kagge til NA24.

Fornøyd Kagge
- Jeg er veldig fornøyd. Det var mange som bød, bra trøkk og absolutt spennende, sa Kagge da han solgte bildet til VG.

I boken «Alt jeg ikke lærte på skolen» skriver Kagge om hvordan magefølelsen fikk ham til å kjøpe kunstverket.

Forleggerens nese for suksess gav en formue i pengeboken, men Behn ble uten.

- Det er nok et av verdens beste kunstkjøp de to siste årene, sa Shamim Momim, kurator ved Whitney Museum i New York til den samme avisen.

Kontroversiell
Kunstneren og fotografen Richard Prince begynte sin signingsferd (...) - i kunstnerisk forstand - i 1977.

Han «re-fotograferte» fire bilder som hadde vært publisert i den amerikanske avisen New York Times. Det skapte en debatt i USA om retten til å reprodusere andre bilder, og opphavretten til bildene som var publisert i avisen.

Dette gjentok kunstneren i 1983 da han «re-fotograferte» i sin egen bok det klassiske barnefotografiet av modellen Brooke Shields i en alder av kun ti år i et badkar. Denne manøveren fikk moren til modellen og fotografen til å saksøke kunstneren.

Siden den gang har prisene på hans «verk» steget kraftig i verdi og han regnes som en banebrytende fotograf og kunstner.

Ari Behn har ikke vært tilgjenglig for å kommentere saken.