(SIDE2): Både norske og svenske medier har sitert og analysert Ari Behns åpenhjertige intervju med gratismagasinet MASSIV som ble sluppet denne uka.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Blid og glad Ari
Redaktør i Massiv, Magnus S. Rønningen, som foretok intervjuet har vært en ettertraktet mann.

- Du har ikke bare fått kalde føtter fordi du er redd Ari skal bli sint?

- Jeg har hatt dialog med Ari hver dag siden mandag. Han er i godt humør, dette har han vært med på før, og føler ikke for å uttale seg noe mer utover det som står i intervjuet. Det var jo tross alt hele poenget med å gjøre intervjuet - det skulle sette punktum. I stedet ble det et utropstegn, og jeg må klype meg i armen over alle som har kommet på banen og uttaler seg. Dette speltbrødet av et intervju ser jammen ut til å mette et helt folk, sier Rønningen.

Spesielt mye fokus har det vært på Behns uttalelser om depresjon og om hans forhold til Märtha.

«Før eller siden blir jeg sparket ut hjemmefra» er sitatet som har fått spesielt mye oppmerksomhet, i kombinasjon med «Jeg er så godt som umulig å leve sammen med».

Fokus på skilsmisse
Flere norske medier plukket opp disse sitatene tirsdag (inkludert Side2), og onsdag ble det slått stort opp i svenske Aftonbladet at «Norge rustar för skilsmässa» .

MASSIV-redaktør Magnus S. Rønningen som selv gjorde intervjuer med Ari Behn mener analysene av intervjuet har tatt helt av, og at innholdet i flere av sakene for lengst har mistet konteksten med det opprinnelige intervjuet.

Sitatet «Før eller siden blir jeg sparket ut hjemmefra» er tatt ut fra en del av intervjuet som handler om Ari Behns mange reiser.

- Blir det noen flere slike reiser på deg, tror du? spør Rønningen i intervjuet.

- Helt sikkert. Jeg mistrives med å oppholde meg lenge på et sted av gangen. Før eller siden blir jeg sparket ut hjemmefra. Det er antakeligvis langt verre for de som oppholder seg sammen med meg å ha meg gående hjemme. Jeg planlegger en snarlig reise til Afghanistan, Midtøsten eller Kongo. Vi får se hva det blir til i nærmeste framtid, er svaret fra Behn.

- På tynn is
Til Side2 forklarer Rønningen at de mange sakene som rundt MASSIV-intervjuet ikke har sammenheng med uttalelsen til Ari Behn.

- Det han mener i sitatet over er at reisetrangen gjør at han ikke blir til å være i hus med. Derfor er det best for alle parter at han tar seg en tur. Og når han derfor sier at han forventer å bli kastet ut, så er det fordi Märtha som den gode konen hun er, oppfordrer ham til å komme seg ut på landeveien igjen. Det er altså en kjærlighetserklæring. Dette er det motsatte av skilsmissesnakk. Disse spekulasjonene beveger seg på veldig tynn is, sier MASSIV-redaktøren til Side2.

- Riktig sitert i intervjuet
Side2 kontaktet tirsdag Ari Behn via hans pressetalskvinne Inez Andersson i forbindelse med intervjuet. Behn ville ikke kommentere de mange oppslagene som intervjuet da hadde generert, men la stor vekt på at sitatene var riktige om man leste MASSIV-intervjuet i sin helhet.

Det andre sitatet, som er koblet til skilsmisseryktene rundt Ari Behn og Märtha, kan også sies å kunne tolkes som noe helt annet enn skilsmisseprat:

- I den perioden, da alle tenkte at nå får han gi seg. Holde seg inne. Isteden sprang du på byen med Per Heimly kveld etter kveld. Er du trassig?

- Jeg er patologisk trassig, opprørsk til det infantile. Det gir meg stadig trøbbel og gjør at jeg ofte havner i kompromitterende situasjoner, idiotiske krangler og at jeg er så godt som umulig å leve sammen med. Jeg har hatt uttallige dueller med Gud og hvermann, lærer aldri av mine feil og kommer før eller siden til å bli drept i et bakholdsangrep. Om det er komisk? Selvsagt er det patetisk å bli drept på grunn av en latterlig og meningsløs feide som ingen bryr seg om. Jeg får skylde på faren min. Han lar seg hisse opp like lett, er Behns svar i MASSIV.

Magnus S. Rønningen ler av oppslagene som har kommet de siste dagene. Tirsdag uttalte blant annet flere representanter fra Norsk Psykologiforening seg i Dagbladet. Her roser de Behn for at han forteller om sine depresjoner i et intervju.

Ingen alvorlig diagnose
Rønningen mener det går klart frem av MASSIV-intervjuet at Behn ikke beskriver en depresjon i form av en alvorlig psykisk lidelse, men at det er mer prinsessegemalens måte å uttrykke seg på, som gjerne er noe eksaltert.

- Jeg har tre fortryllende døtre, det hjelper i stor grad på humøret. Men generelt er jeg kronisk deprimert og det blir stadig verre, ser det ut til, sier Behn i MASSIV-intervjuet.

Etterpå svarer han nei på spørsmålet om han er lykkelig.

- Å si at dette er et rop om hjelp eller en innrømmelse av alvorlige lidelser blir å dra det altfor langt. Som alle kunstnere har han store forventninger å leve opp til, kanskje mest sine egne. Da kan tungsinnet fort ta tak. Og hvem kan vel svare overbevisende på om de er lykkelige? Lykken er små glimt og ingen varig sinnstilstand, det tror jeg de fleste vil si seg enig i.

Drikkevanene til Ari blir også omtalt i intervjuet. Blant annet at han «stadig oftere tar seg en drink fra klokka 13.30». At Rønningen og Behn drikker champagne mens intervjuet ble gjort kommer fram i et av Aris svar.

- Hvis disse to setningene om drikking i et 12-sider langt intervju virkelig er et problem for anti-alkohol-organisasjonene, skjønner jeg at de hadde en tendens til å ty til flaska tidligere. Da må jo livet være fullt av problemer. Som alt annet skal alkohol nytes med måte, og hvorvidt Ari gjør det eller ei, bør de holde seg for gode til å synse om på syltynt grunnlag. De tåpelige utspillene deres gjør ingenting annet enn å undergrave saken de kjemper for. Det er det billigste trikset i boka. For å bruke en metafor de kjenner til, så er den type mediautspill like billig som en flaske tsjekkisk smuglersprit, sier Rønningen.