(SIDE2): Ari Behns ferske krangel med Davy Wathne føyer seg inn i rekken av offentlige bruduljer prinsessegemalen har vært innblandet i siden han braket inn i offentligheten med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999.

Vi prøver oss på en oppsummering, men kan ikke garantere at vi har fått med oss alt.

Da Ari Behn debuterte som forfatter var han med i vennegjengen «Den nye vin», som blant annet omfattet fotografen Per Heimly, og allerede den gang startet bråket rundt Behn.

Kastet ut eller ei?
Historien som vandret rundt i tiden rundt årtusenskiftet gikk ut på at vennegjengen var på Theatercafeen da Ari Behn klatret opp på orkesterbalkongen og utropte seg selv til Den nye vinen. Deretter ble han kastet ut og utvist fra restauranten.

Historien fulgte Behn i flere år, og han gjorde selv ikke noe for å ta livet av den, selv om noen mener det rett og slett bare var oppspinn.

- Jeg har vært her i 19 år. Noe slikt har jeg aldri hørt om. Det er en dårlig vandrehistorie, uttalte hovmester Elvira Born til VG i 2001, og la til at Ari Behn «er verdens hyggeligste mann», og at han alltid hadde vært velkommen her på Theatercaféen.

Hoem husker episoden
Ari Behns daværende forlegger Torleiv Grue var derimot av en annen oppfatning:

- Jeg mener bestemt at det har skjedd. Det må ha vært tidlig på 90-tallet. Kanskje rundt midten. Jeg er sikker på at det er riktig, uttalte han til VG.

Dikteren Edvard Hoem var i Theatercafeen den kvelden Ari kunngjorde at det var en ny vin, men opplyste til avisen at resten av historien er overdrevet. Behn ble anmodet om å forlate stedet, ikke kastet ut, forklarte Hoem til VG.

Kranglet med Choice
Det som imidlertid er sikkert, er at vennskapet mellom Ari Behn og Per Heimly endte i krangel og uvennskap det året forfatteren Behn giftet seg med prinsesse Märtha Louise. Det skjedde etter at Heimly solgte private bilder av Behn til ukebladet Se og Hør bare noen måneder før bryllupet.

Heimly og Behn har siden blitt forsonet, og hadde suksess med underholdningsserien «Ari og Per» på NRK, en serie som ble belønnet med Gullruten-pris for beste underholdningsserie i 2011.

I 2001 havnet Ari Behn også i krangel med hotellkjeden Choice, som trykket en tosiders annonse i VG som spilte på at Ari Behn ikke ble invitert til kronprinsbryllupet. Behn krevde 350.000 kroner fra hotellkjeden, men saken ender med forlik der Choice donerte 100.000 kroner til Fattighuset i Oslo.

Utfordret Rolness til duell
Samme år advarte en satirisk Kjetil Rolness i sin spalte i Dagbladet dronning Sonja mot «svigersønnen fra helvete». Ari Behn utfordret Rolness til duell ved å kaste en maskinstrikket damehanske i Dagbladets redaksjon, men Rolness avslo høflig invitasjonen.

I perioden 2002-2005 utviklet det seg et uvennskap mellom Kapital-redaktør Trygve Hegnar og Ari Behn, etter at Hegnar skrev fiktive Ari Behn-dagboknotater som ble trykket i Kapital gjennom store deler av 2002.

Tre år senere fikk Kapital-redaktøren smake sin egen medisin da Behn skrev Hegnars dagbok, med særlig vekt på den store aldersforskjellen mellom Hegnar og hans kjæreste.

- Nå høres jeg kanskje langsint ut, men det er jeg ikke. Men jeg glemmer aldri, kommenterte Behn den gang overfor Dagbladet.

Robbie hetset Ari på TV
I 2005 var det popstjernen Robbie Williams sin tur til å hetse Ari:

- Du er glatt, forblåst og sofistikert, uttalte Williams da han gjestet NRK-programmet «Først & sist».

Behn tok denne kritikken med knusende ro, og repliserte til Dagbladet at han syntes Williams var «dritsexy».

Året etter gir Ari Behn ut sin tredje bok - «Entusiasme og raseri» - som ligger tett opp til virkeligheten, og fører til spekulasjoner i om en av hovedpersonene i boken egentlig er Aris tidligere kjæreste Anne-Kat Hærland.

Behn insisterer imidlertid på at han skriver fiksjon, og understreker i NRKs bokprogram at dersom hovedpersonen hadde vært Anne-Kat hadde boken stoppet opp på side 10.

Langet ut mot Grimstad
I 2007 erter Ari Behn på seg etablerte designere, da han lanserer sitt egendesignete servise med påfuglmønster. Ari hever seg over kritikken, og uttaler ved lanseringen at «Hver dag er en fest og jeg er et smykke».

Det blir stille fra Behn i noen år, men i 2009 tar Ari bladet fra munnen og kommer med kritikk mot tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad. Det skjer ved at Ari i et e-postintervju med VG uttrykker misnøye med at Grimstad stadig kritiserer monarkiet og hans familie.

- Han påberoper seg autonomi og troverdighet etter å ha arbeidet tre år på slottet, uten å ha fått fornyet arbeidskontrakten», sier Behn til avisen.

- Noe av det pinligste jeg har sett
Prinsessegemalen stilte som gjest hos Viggo Johansen i «Redaksjon EN» på NRK1, mens Grimstad avslo invitasjonen. Ari var nådeløs i dommen:

- Jeg opplever at når han trekker seg ut fra det offentlige rom, så er han død, og dette er hans begravelse. Også kan vi ta gravølet senere.

Forfatteren Erlend Loe kritiserte Ari Behns vendetta mot Grimstad, og fulgte opp etter at Ari hadde vært gjest hos Fredrik Skavlan.

- Aris opptreden på Skavlans svenske talk show sist fredag er noe av det pinligste jeg har sett på tv på veldig lenge, skrev Loe på sin blogg, og fikk svar på tiltale:

- Erlend Loe er et furubord
- Bevares, det trivielle kan da umulig kjede noen. Så sant det følger en bittersøt latter med på kjøpet. Noe det gjør i tekstene til Loe. Uavlatelig, i en jevn strøm av benløse floskler og selvfølgeligheter, skriver Ari Behn i et innlegg til Dagbladet, og fortsatte:

- Erlend Loe er et furubord i norske hjem. Enkel å montere. Slitesterk og ubehjelpelig firkantet i formen.

Samme år kritiserer språkprofessor Finn-Erik Vinje Ari Behn og prinsesse Märtha Louises valg av barnenavn på sin blogg.

«Teoretisk foreligger altså den risikoen - må Gud forlyde - at vi får et statsoverhode i Norge som heter dronning Emma Tallulah! Derfor, og av en rekke andre grunner, er det på tide å avskaffe monarkiet», skriver Vinje.

- Løs kanon på dekk
Behn møter kritikken i Dagbladet der han hevder at den nå pensjonerte språkprofessoren har en politisk motivert kritikk mot ham og hans familie. Det hører med til historien at Finn-Erik Vinje og Carl-Erik Grimstad er gode venner.

Kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann kastet seg på, og omtalte Ari Behn som en «løs kanon på dekk».

Statviter og republikaner Trond Nordby fulgte opp i Aftenposten med å si at Behn har «et visst lyrisk talent», og la til:

- Han er en utspekulert og gjennomtenkt person. Jeg så i Dagens Næringsliv at han brukte betegnelsen «scudde» om meg, og regner med at det var en referanse til Scud-rakettene, som ikke er så treffsikre. Måten han refererte til ordets opphav, var for meg en bekreftelse på at han er gjennomtenkt i retorikken, sa Nordby.

Håndgemeng på kjendisfest
2009 er også året hvor Se og Hør trykker en kritisk lederartikkel samt en reportasje med bilder av Ari Behn og hans venner på byen i Sverige.

Bilder av Ari Behn som klemmer og kysser en blond kvinne på kinnet ledsages av kommentartittelen «Hvorfor gjør du dette, Ari», og oppfattes av Ari Behn selv som en tilsiktelse til utroskap.

Og som ikke det var nok, blir Behn samme år innblandet i håndgemeng på en kjendisfest i Oslo da kunstner Aune Sand krangler Per Heimly, Aris venn. Det hele ender ifølge enkelte medier med at både Ari Behn og Per Heimly går over ende, mens Heimly overfor kjendis.no hevder at Ari ikke var innblandet.

I forbindelse med serien «Ari og Per», får Ari Behn kritikk for å lefle med spiritisme, etter at han hevder å ha hatt kontakt med sin avdøde bestefar under hypnose.

- Ari er en medienisse
Sist høst var det kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø som langet ut mot Ari etter at han hadde uttalt til VG at: «Jeg er drittlei av gjengsementalitet. Drittlei av å ta hensyn, og av små mennesker. Omgang med dverger krummer ryggen.».

Aabø mente Ari Behn viste fingeren til Norge, omtalte ham som en medienisse - og fikk svar på tiltale:

- Vranglesningen er bevisst gjort. Mitt sitat om «omgang med dverger krummer ryggen» settes opp mot kongens «alt for Norge». Da sier det seg selv at mitt sitat bekreftes til fulle. Aabø er en intellektuell dverg, sa Behn til Dagbladet.

Mer fra Nettavisen: