Arild Andersen
Green in Blue – Early Quartets
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

(SIDE2): Etter flere år som bassist sammen med blant andre Jan Garbarek, Don Cherry og Stan Getz, mente den da knapt 30 år gamle Andersen at det var på tide å ta grep sjøl. I 1974 danna han sin første kvartett med tenåringene Jon Balke på piano og Pål Thowsen på trommer og med jevngamle Knut Riisnæs på saksofoner og fløyte. Året etter kom ”Clouds in My Head” ut på det tyske storselskapet ECM. Seinere på 70-tallet forlot Balke og Riisnæs bandet og blei erstatta av den finske saksofonisten og fløytisten Juhani Aaltonen og den svenske keyboardisten Lars Jansson. Sammen var de med på platene ”Shimri” og ”Green Shading into Blue” fra 1976 og 1978. For første gang kommer disse tre utgivelsene ut på cd i serien ”Old and New Masters Series”.

Dette har for oss som har levd ei stund blitt et veldig hyggelig gjenhør. Det er det mange grunner til. I uprioritert rekkefølge følger noen av dem: Andersen som bandleder og hans utrolige evne og vilje til å finne og gi plass til unge talenter, hans evne til å skrive musikk som fortsatt lever i beste velgående mange tiår seinere, blant annet den nydelige ”Outhouse” og hans evne til å finne de ”rette” musikantene også utenfor våre egne grenser.

Musikken på alle de tre utgivelsene er groovete, melodiøs og tidløs og det er morsomt å høre hvor Jon Balke og Pål Thowsen starta. Både som bandleder og som solist er Andersen en bauta med ei stemme man kan kjenne igjen i løpet av et tidel – det er bumerket bare de aller beste kan sette.

ECMs husskriver Steve Lake har som i alle heftene som følger denne serien forfatta et mangesiders epos om Arild Andersens liv og virke som er med å gjøre dette til ei samling som alle med et forhold til norsk jazz og Arild Andersen ikke kan unnvære.

PS Bare bildene av Andersen, med sneipen mellom leppene, og de andre herrene/guttene fra den gang er nesten verdt inngangspengene.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!