Gå til sidens hovedinnhold

Adventstid er ventetid

Julenissene på Torshov transittmottak kommer tidlig i desember og er fra Frelsesarmeen. Ingen av barna på mottaket vet hvor lenge de får bli i Norge.

TORSHOV: Både Røde Kors og Frelsesarmeen har engasjert seg for å gjøre ventetiden i skråningen av Torshovtoppen enklere. Mottaket er første holdeplass på veien mot oppholdstillatelse, eller avslag på søknaden om denne. Her bor flyktningene i tre-fire uker, før de omplasseres til et asylmottak et annet sted i landet.
Julenisser
Ekteparet Rose T. Nanang og Matthew P. Nanang har ansvar for Frelsesarmeens flerkulturelle arbeid. I adventstiden reiser de rundt på mottak i østlandsområdet og deler ut julegaver og pepperkaker.
Vi prøver å la barna føle seg hjemme. Folk må behandles godt, uavhengig av om de får oppholdstillatelse i landet eller ikke. De som ikke får bli i Norge, skal ikke tenke at nordmenn ikke er hyggelige, sier Matthew P. Nanang.
Vi vil være noe for andre. I den perioden barna er på transittmottaket trenger de noe spesielt. De har ikke mange rundt seg. De forstår ikke språket, og har med seg forskjellige erfaringer, sier han.
Fellesskap
Inger-Anne Hauge og Silje Haugen fra Røde Kors jobber frivillig på mottaket to timer hver mandag.
Det er utfordrende arbeid, med nye unger hver gang, Det er vanskelig å kommunisere uten felles språk sier Inger-Anne Hauge. Sammen med andre frivillige gir hun leksehjelp og arrangerer aktiviteter.
Også i dag skal de gode hjelperne få tiden til å gå.
Julegavepapiret er revet opp og pepperkakene er fortært. Frivillig Irene Hodde er blindebukk, og engasjerer raskt et par jenter, mens flere strømmer til. Vennskapsbånd knyttes og språkbarrierer forseres når Hodde braser inn i Sara (11) fra Afghanistan til latterbrøl fra de andre barna. Langs veggen sitter foreldre og smiler, kanskje med en viss bismak. Innen julaften inntar norske stuer, er alle barna på transittmottaket flyttet til et annet sted.
I den perioden barna er på transittmottaket trenger de noe spesielt
Matthew P. Nanang

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn