Gå til sidens hovedinnhold

Cruise for rastløse

Klatrevegg. Ishall. Golfbane. Surfesimulator. Det var vel ikke dét du forbandt med ferie på sjøen?

Norske charterturister har i flere tiår lagt sin elsk på Middelhavets strender. Nå er det også blitt populært å reise på selve havet. Dette koster verken skjorta eller shortsen, selv om cruiseskipene blir større og tilbudene stadig mer spennende.

Glem stereotypen om eldre amerikanere med glupsk appetitt og super-size lommebok. Særlig stivt eller formelt trenger det heller ikke være.

Cruise for me is playing poker, bemerker den spanske parlamentspolitikeren jeg har fått som sidemann i det enorme kasinoet ombord på Navigator of the Seas.

For others it's all about food and a nice tan. But here, you can do what you want, forkynner spanjolen.

Broket forsamling

Og dét er nettopp hva denne mannen gjør. Til personalets forargelse sitter han og kjederøyker sigarillos, omgitt av en broket forsamling briter, svensker, polakker, amerikanere og nordmenn for å nevne noen nasjonaliteter. Også aldersmessig er vi en svært mangfoldig gruppe.

Økt konkurranse i cruisemarkedet har gitt større skip, og større skip fører med seg flere tilbud. De største byr på klatrevegg, surfesimulator, ishall, innendørs handlegate, golfbane og mye, mye mer.

Og det er ikke lenger Karibia alene som får de gjeveste skipene. Mange av dem farter rundt i Middelhavet, som er blitt stadig mer populært blant cruiseturister.

Og prisene er ikke avskrekkende: En tusenlapp per hode per døgn er ganske vanlig med alle måltider inkludert. Nesten billigere enn en natt på pensjonat i Oslo.

Alt du orker

I have yummy yummy for your tummy!

Vår faste servitør Oliver, en ung energisk kar fra Filippinene, har nettopp fisket fram middagsmenyene. Med et smil tar han imot bestillingen, før han diskré forsvinner lynraskt.

Spisesalen ombord har plass til 1800 gjester, som alle serveres med en imponerende effektivitet, men uten at det virker hektisk.

Mat er sentralt på cruise, og med all inclusive kan du spise så mye du vil, hele døgnet. Da er det kanskje ikke overraskende at det går med 300.000 retter i løpet av en uke på sjøen.

Laaadies and Gentleman. We will now dance for you!
Med ett annonserer hovmesteren ny aktivitet. Et par hundre kelnere danser seg gjennom spisesalens tre etasjer, mens engasjerte cruisegjester henger seg på.

Harry? Tja, kanskje litt. Men også veldig moro.

Byferie hver dag

Mange av cruisene i Middelhavet besøker nye havner hver dag, med mulighet til å få sett mye på kort tid.

Da vi anløp den italienske byen Cagliari, ble de lateste igjen ved bassengbaren ombord, mens de nest lateste tok første sightseeingbuss og alle vi andre spreke etter aktiviteter som golf og klatring ombord tok bena fatt gjennom sentrum.

For shopoholikeren kan Middelhavscruise være ideelt, med nye byer og nye butikker å utforske hver eneste dag.

Vinsmaking

Rederiene arrangerer også mange utflukter, som vinsmaking og lokalhistoriske dypdykk. Om kveldene kan man oppleve alt fra isshow til parader ombord.

Det er jo umulig å rekke over alle disse tingene på fem dager, måtte en av mine medreisende småstresset konstatere.

Og lite tyder på at det blir kjipere å være cruiseturist i fremtiden. Neste år kommer det nye, rekordstore skip i trafikk med enda større underholdningstilbud.

Begynner Middelhavet å bli det nye Mallorca?

Cruise-fakta

Pris: Et fem-dagers cruise koster gjerne rundt 5000 kroner, litt avhengig av størrelsen på båten og tilbudene ombord. Denne prisen rundt tusen kroner per døgn inkluderer vanligvis lugar, alle måltider og tips til betjeningen.

Mange cruiseselskap har tilbudskampanjer utenfor sommersesongen (et godt alternativ, om du kan klare deg uten det aller varmeste Syden-været). Husk at flybilletter ikke er inkludert

Stil: Glem myten om at cruisepassasjerer er eldre, rike mennesker som sprader rundt i finstasen på kveldstid. I løpet av en uke er det oftest en eller to formal nights, hvor man blir oppfordret til å stille til middag i et litt mer stilfullt antrekk.

Ellers er det ganske vanlig å se familiefedre tasse til treretters spisegalla iført shorts og sandaler.

For hvem: Cruise kan passe for mange slags mennesker, alt fra familieferie til en romantisk tur for to. På de større båtene finnes det aktiviteter for alle aldersgrupper.

Reisetips: Kom deg av på hver havn, selv om det virker mer fristende å bli ved bassenget. Byer som virker kjedelige fra dekk kan ha spennende opplevelser å by på om du tar deg tid til å lete.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen